Souffle sa sirom i biljem

2015-06-22
  • Porcija : 2
  • Priprema : 15m
  • Kuhanje : 40m
  • Spremno za : 2:00 h

Ovdje se radi o jelu koje je super doručak, ali ga morate planirati unaprijed jer najbolje ispadne kad se peče zamrznuti. Dakle, s pripremom krenete navečer, a ujutro ga samo ubacite u pećnicu. Naravno, možete ga pripremati i ako nije zamrznut, ali u tom slučaju je najbolje posudice staviti u veću posudu za pečenjem s vrućom vodom unutra. Tako će se ravnomjernije ispeći.

Sastojci

  • 1 mladi luk
  • 2 žlice maslaca + malo za namastiti posudice
  • 2 žlice oštrog brašna
  • 1,2 dcl (1/2 cup) mlijeka
  • 1/2 žličice soli
  • 1/2 žličice senfa
  • 100 gr ribanog sira
  • 2 jaja
  • 1/2 žlice peršinovog lista
  • 1/2 žličice mažurana
  • 1/2 žličice estragona

Postupak

Korak1

S malo maslaca namažite posudice za souffle. Ostatak maslaca stavite u tavu na laganu vatru pa dodajte sitno sjeckani mladi luk i dinstajte dok luk ne omekša. Dodajte brašno i sol konstantno miješajući i pržite minutu dvije (pazite da brašno ne zagori). Zatim dodajte mlijeko i miješajte da se sve sjedini. Kuhajte dok se na smjesi ne počnu pojavljivati mjehurići.

Korak2

Maknite s vatre i dodajte ribani sir i bilje. Sve dobro pomiješajte. U manjoj posudi izmutite žutanjke pa ih dodajte u smjesu i dobro pomiješajte da se sjedini.

Korak3

U drugoj posudi izmutite snijeg od bjelanjaka. Dodajte otprilike 1/3 bjelanjaka u prethodnu smjesu i dobro pomiješajte. Zatim dodajte i preostalu količinu i miješajte dok ne dobijete kompaktnu smjesu. Punite posudice za souffle pa stavite u zamrzivač bar sat vremena.

Korak4

Ako vam se ne da čekati da se souffle zamrzne, stavite posudice u veću posudu za pečenje pa ulijte kipuću vodu u veću posudu da doseže pola visine posudica za souffle.

Korak5

Pecite zamrznuti souffle u pećnici na 175 stupnjeva cca 40 minuta. Ovisno o tome koliko je bio zamrznut, vrrijeme može varirati od 30 do 45 minuta, ali gledajte i izvadite kad bude fino napuhan i dobije zlatnu boju.

Korak6

Poslužite odmah, jer će se "ispuhati" u roku od samo nekoliko minuta.

Skini recept u PDFu

Prosječna ocjena člana

(0 / 5)

0 5 0
Ocijeni ovaj recept

0 ljudi ocijenilo recept

1.364

Moglo bi vas zanimati:
  • pulled pork vucena svinjetina

    Vučena svinjetina (pulled pork)

  • pileca korma s indijskim orasima

    Pileća korma s indijskim orasima

  • naan

    Naan

  • limoncello

    Limoncello – liker od limuna

  • marinara umak

    Marinara umak

Nutritivne informacije

Informacije su po porciji/komadu

  • Kalorije

    498 kcl
  • Bjelančevine

    24 gr
  • Ugljikohidrati

    28 gr
  • Masti

    32 gr