Stromboli za doručak

2017-07-29
stromboli za dorucak
  • Porcija : 5
  • Priprema : 10m
  • Kuhanje : 20m
  • Spremno za : 35m

Stromboli se uglavnom radi s tijestom za pizzu i raznim nadjevima – od klasičnih rajčica, bosiljak, mozzarella pa do ovakvih prilagođenih kako sam ja radio – krem sir, šunka, kulen, gauda, kajgana (ipak je doručak)… Ime je dobio po talijanskom otoku i vulkanu blizu Sicilije, a prema navodima wikipedie prvi je put ovo jelo napravljeno u SAD-u u jednoj pizzeriji nedaleko od Philadelphie…

Sastojci

  • tijesto za pizzu
  • 100 gr krem sira
  • 100 gr šunke
  • 100 gr gaude ili nekog masnog sira
  • 50 gr kulena
  • 2 jaja + 1 žumanjak
  • malo maslaca
  • malo parmezana

Postupak

Korak1

Prvo napravite kajganu. Lagano izmutite 2 jaja i pecite na otopljenom maslacu na laganoj vatri, lagano miješajući špatulom. Kad jaja budu gotova (bitno je da nisu tekuća) maknite s vatre i ostavite poklopljeno dok pripremate ostatak.

Korak2

Tijesto za pizzu razvaljajte na pek papiru (da vam bude lakše rolati) u oblik pravokutnika pa ga premažite krem sirom do cca 1 cm od ruba. Slažite šunku, kulen i sir preko krem sira.

Korak3

Uz jednu stranu tijesta (onu odakle ćete krenuti rolati) preko svega dodajte kajganu. Lagano posolite i popaprite. Onih cca 1 cm rubova koje ste ostavili praznima prebacite preko sastojaka kako ne bi iscurili tijekom pečenja. Zarolajte stromboli (počevši od dijela gdje su jaja) i prebacite na lim za pečenje.

Korak4

Premažite žutanjkom i posipajte ribanim parmezanom. Pecite 10 minuta na 220 stupnjeva pa smanjite na 180 i pecite dodatnih 10 minuta. Prije posluživanja ostavite bar 5 minuta da se ohladi.

Prosječna ocjena člana

(5 / 5)

5 5 1
Ocijeni ovaj recept

1 ljudi ocijenilo recept

2.024

Moglo bi vas zanimati:
  • pulled pork vucena svinjetina

    Vučena svinjetina (pulled pork)

  • pileca korma s indijskim orasima

    Pileća korma s indijskim orasima

  • naan

    Naan

  • limoncello

    Limoncello – liker od limuna

  • marinara umak

    Marinara umak