Šuplji pita bread

2015-07-25
  • Količina : 8
  • Priprema : 20m
  • Kuhanje : 15m
  • Spremno za : 2:00 h

Ono što su tortilje za Meksikance, a piadine za Talijane, to je pita bread za veći dio Bliskog Istoka. Hoćete li te džepiće puniti nekim arapskim jelom, ili ćete samo složiti svoj omiljeni sendvič, prepuštam vama… 

Sastojci

  • 1 cup (2,4 dcl) tople vode
  • 2,5 cup (340 gr) glatkog brašna + za mijesiti
  • 2 žličice suhog kvasca
  • 2 žličice soli
  • 2 žličice maslinovog ulja

Postupak

Korak1

U toplu (nikako vruću) vodu umiješati kvasac i pustiti 5 minuta da odstoji. Zatim dodati sve ostale sastojke i izmijesiti glatko tijesto. Staviti u čistu posudu premazanu s malo ulja na sat vremena da se digne.

Korak2

Podijeliti tijesto na 8 dijelova i od svakog napraviti kuglu koju ćete zatim izvaljati na nekoliko milimetara debljine.

Korak3

Stavite lim za pečenje na srednju rešetku u pećnici i zagrijte sve skupa na 235 stupnjeva. Kad bude dovoljno zagrijano, direktno na lim stavite vaše pogačice (teško će vam stati više od 2-3 odjednom). Pecite 2,5-3 minute. Gotove su kad se napuhnu poput balona.

Korak4

Slažite gotove pogačice jednu na drugu i pokrijte ih dobro čistom krpom da se ne suše dok pečete ostale.

Nakon dizanja tijesta, možete ga staviti u frižider na nekoliko dana i koristiti dio po dio kako bi uvijek imali svježe pečene pogačice. Isto tako, već gotove pečene pogačice možete spremiti u vrećicu iz koje istisnete zrak i čuvati nekoliko dana ili ih možete zamrznuti s listovima pek papira između i tako smrzute možete koristiti i do tri mjeseca.

Ako vam se pogačice tijekom pečenja nisu dobro napuhnule, to je zbog nedovoljne vrućine. Probajte u drugoj turi malo jače zagrijati pećnicu i lim. Svejedno, ne očajavajte, iako nije napuhnuta i nemaj taj svoj “džep”, i dalje je ukusna pa ju možete koristiti poput tortilje ili kao dodatak uz neki fini umak.

Skini recept u PDFu

Prosječna ocjena člana

(0 / 5)

0 5 0
Ocijeni ovaj recept

0 ljudi ocijenilo recept

1.953

Moglo bi vas zanimati:
  • pulled pork vucena svinjetina

    Vučena svinjetina (pulled pork)

  • pileca korma s indijskim orasima

    Pileća korma s indijskim orasima

  • naan

    Naan

  • limoncello

    Limoncello – liker od limuna

  • marinara umak

    Marinara umak

Nutritivne informacije

Informacije su po porciji/komadu

  • Kalorije

    169 kcl
  • Bjelančevine

    1 gr
  • Ugljikohidrati

    1 gr
  • Masti

    1 gr