Svinjski medaljoni u umaku od šampinjona i vina

2017-05-25
  • Porcija : 5
  • Priprema : 10m
  • Kuhanje : 30m
  • Spremno za : 40m

Svinjski file mi je nekako najdraži u pećnici, ali to se ipak sprema malo dulje vremena. A kad si jako gladan, tražiš nešto brži način pripreme. Medaljoni u tavici i još fini umak uz njih… 

Sastojci

  • cca 500 gr svinjskog filea
  • sol, papar
  • maslinovo ulje
  • maslac
  • pola luka
  • 250 gr šampinjona
  • 1,5 dcl crnog vina
  • 1 žlica glatkog brašna
  • 3 dcl temeljca
  • 2 žlice milerama ili vrhnja za kuhanje
  • 2 žlice svježeg peršinovog lista

Postupak

Korak1

Svinjski file očistite od viška masnoće i opni (ako ih ima) te narežite na medaljone širine 2 cm. Svaki medaljon malo spljoštite dlanom i posolite i popaprite.

Korak2

U tavici na srednjoj vatri zagrijete 2 žlice maslinovog ulja i žlicu maslaca. Stavite medaljone i pržite ih cca 3 minute sa svake strane. Maknite ih iz tavice i pokrijte folijom.

Korak3

Ako je potrebno dodajte još malo ulja i maslaca u tavicu pa dinstajte sitno sjeckani luk. Malo posolite. Nakon minutu ubacite i sjeckane šampinjone i dinstajte cca 5 minuta (dok voda koju su pustili ne ispari).

Korak4

Posipajte ih brašnom i zalijte vinom. Dobro pomiješajte da se brašno rasporedi i da nemate grudica. Kad je vino gotovo skroz isparilo dodajte temeljac (koji god želite, ja sam imao pileći). Opet dobro pomiješajte da se sjedini. Kuhajte tako par minuta na jakoj vatri dok se ne reducira na pola.

Korak5

Umiješajte mileram ili vrhnje za kuhanje, sjeckani peršin pa vratite i medaljone. Kuhajte tako još 10 minuta.

Prosječna ocjena člana

(5 / 5)

5 5 1
Ocijeni ovaj recept

1 ljudi ocijenilo recept

795

Moglo bi vas zanimati:
  • fittata

    Frittata iz pećnice

  • crno bijeli choco banana muffini

    Crno-bijeli choco banana muffini

  • Palačinke u pjenici od vina

  • Vruća bijela čokolada s mentom

  • Naopake tortice s kivijem