Teriyaki piletina s povrćem

2014-07-24
teriyaki piletina s povrcem
  • Porcija : 4
  • Priprema : 10m
  • Kuhanje : 15m
  • Spremno za : 30m

Znate da vas, kad je riječ o nekim egzotičnim jelima, volim i podučiti nečemu novom, a ne samo staviti recept… Za ovu ćemo priliku skoknuti malo u Zemlju izlazećeg sunca i pripremiti Teriyaki piletinu…

Iako većina naziv teriyaki povezuje isključivo s umakom, radi se zapravo o kulinarskoj tehnici u kojoj se, prilikom pečenja, meso i povrće više puta prelijeva marinadom sastavljenom od soja sosa, rižinog vina, sakea i šećera (ili meda)… Tako pripremljena jela imaju poseban sjaj, što teriyaki u slobodnom prijevodu i znači – “sjajno prženo”…

U ovom jelu koristio sam gotovi Teriyaki umak, a slijedeći put radit ću i domaći, malo prilagođeni – jer su mi zalihe rižinog vina i sakea istrošene :)

 

Sastojci

  • 250 gr riže dugog zrna
  • 2 pileća fileta
  • 2 mrkve
  • 1 mladi luk
  • 250 gr gljiva
  • 3 paprike
  • teriyaki umak
  • malo ulja

Postupak

Korak1

Rižu dobro isperite pa stavite kuhati u otprilike 2,5 puta više vode. Kuhajte prema uputama na pakiranju (cca 15-20 minuta)

Korak2

Povrće narežite na trakice, gljive na listiće, a meso na kockice.

Korak3

U zagrijani wok stavite malo ulja i prepecite piletinu. Kad je na pola gotova (cca 5 minuta) prelijte ju s 2-3 žlice teriyaki umaka.

Korak4

Dodajte gljive i pržite ih nekoliko minuta. Zatim mrkvu i papriku, a na kraju i mladi luk. Pržite 10-ak minuta, a tijekom prženja dodajte još nekoliko puta teriyaki umak.

Korak5

Poslužite uz kuhanu rižu. Ukoliko imate, možete dodati malo sojinih klica, rajčice ili svježih hrskavih krastavaca - umjesto salate.

Skini recept u PDFu

Prosječna ocjena člana

(5 / 5)

5 5 2
Ocijeni ovaj recept

2 ljudi ocijenilo recept

4.256

Moglo bi vas zanimati:
  • fittata

    Frittata iz pećnice

  • birzi vocni desert u casi

    Brzi voćni desert u čaši

  • brza savijaca s jabukama i bademima

    Brza savijača s jabukama i bademima

  • slozenac s porilukom piletinom i krumpirom

    Složenac s porilukom, piletinom i krumpirom

  • Piletina s povrcem u curry umaku

    Piletina s povrćem u curry umaku

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *