Teriyaki umak

2016-07-16
teriyaki sos
  • Količina : 1 dcl
  • Priprema : 5m
  • Kuhanje : 15m
  • Spremno za : 30m

Već sam u nekoliko recepata koristio ovaj umak, ali nikako da napišem kako se radi… Naravno, možete kupiti i gotov umak, ali ipak je nekako bolje kad ga napravite sami, jer možete dodati ili oduzeti što vas je volja…

Kako neki put možda i niste u mogućnoti nabaviti sve sastojke koji su potrebni za njegovu pripremu, ovdje dajem recept za “pravi”, ali i za “lažni” teriyaki…

Sastojci

  • Pravi teriyaki:
  • 1 dcl shoyu (japanski tamni soja umak)
  • 0,7 dcl mirina (japansko slatko rižino vino)
  • 0,3 dcl sakea (japanska rižina rakija)
  • 3 žlice smeđeg šećera
  • 1 češanj češnjaka
  • 1 žličica ribanog đumbira
  • Lažni teriyaki:
  • 1 dcl soja sosa
  • 1 dcl slađeg bijelog vina
  • 3 žlice šećera (više ako je vino kiselo)
  • 1 češanj češnjaka
  • 1 žličica ribanog đumbira

Postupak

Korak1

Neovisno koji recept koristite, pomiješajte sve sastojke i stavite na vatru da se šećer otopi, alkohol ispari, a umak reducira na otprilike pola količine.

Korak2

Ako radite "lažni" teriyaki, o vrsti vina koje koristite ovisi i koliko ćete šećera dodati. Probajte i prilagodite.

Skini recept u PDFu

Prosječna ocjena člana

(0 / 5)

0 5 0
Ocijeni ovaj recept

0 ljudi ocijenilo recept

6.509

Moglo bi vas zanimati:
  • pulled pork vucena svinjetina

    Vučena svinjetina (pulled pork)

  • pileca korma s indijskim orasima

    Pileća korma s indijskim orasima

  • naan

    Naan

  • limoncello

    Limoncello – liker od limuna

  • marinara umak

    Marinara umak