Tijesto za wonton (Kineski ravioli)

2015-05-31
Tijesto za wonton
  • Količina : 25-30 wontona
  • Priprema : 60m
  • Spremno za : 2:00 h

Davno je bilo kad sam se prvi put u kineskom restoranu zaljubio u ovo jelo. I puno je vremena prošlo do ovog momenta kad sam odlučio pokušati i sam napraviti svoj wonton. Radi se o jelu sličnom raviolima koje bi, kad bi se doslovno prevelo s mandarinskoga, značilo “oblačići koji se gutaju”. Punjenja mogu biti različita: najčešće je to mlljevena svinjetina i škampi, ali postoje i razne vegetarijanske varijante.

Sastojci

  • 200 gr (1 i 1/2 cup) glatkog brašna + ekstra za posipavanje
  • 1 žličica soli
  • 75 ml kipuće vode
  • 50 ml vode
  • 2 žličice biljnog ulja

Postupak

Korak1

Pomiješajte brašno i sol u većoj zdjeli pa u sredini napravite rupu. U nju ulijte polovinu kipuće vode pa dobro pomiješajte (dobro je koristiti kineske štapiće jer se tijesto na njih neće lijepiti kao na žlicu ili lopaticu). Dodajte i ostatak kipuće vode i još jednom sve dobro pomiješajte.

Korak2

Zatim dodajte mješavinu 50 ml vode sobne temperature s uljem. Miješajte koliko ide sa štapićima, a zatim prebacite na pobrašnjenu podlogu i dobro zamijesite. Kad se tijesto lijepo poveže omotajte ga prijanjajućom folijom i stavite u frižider na sat vremena.

Korak3

Tijesto dodatno promijesite pa oblikujte "zmijicu" širine 2-3 cm. Narežite na 25-30 komadića. Od svakog komadića oblikujte mali disk kojeg zatim jako tanko razvaljajte. Najlakše je da jednom rukom lagano pridržavate rub koji je do vas, a zatim od centra valjkom rastegnete dio tijesta dalje od vas. Zatim malo zarotirate tijesto i ponavljate taj postupak dok ne dobijete željenu debljinu.

Korak4

Vjerojatno vam prvi wontoni neće ispasti savršeno okrugli pa ih uobličite rezačem za kolače ili nekim drugim okruglim priborom. Gotove wontone slažite jednog na drugog s malo brašna između i pokrivajte ih folijom da se ne suše previše.

Skini recept u PDFu

 

Tip recepta: Tagovi:, , , , Sastojci:
Prosječna ocjena člana

(5 / 5)

5 5 2
Ocijeni ovaj recept

2 ljudi ocijenilo recept

3.058

Moglo bi vas zanimati:
  • pulled pork vucena svinjetina

    Vučena svinjetina (pulled pork)

  • pileca korma s indijskim orasima

    Pileća korma s indijskim orasima

  • naan

    Naan

  • limoncello

    Limoncello – liker od limuna

  • marinara umak

    Marinara umak

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *