Tortica s jagodama i vanilijom

2016-05-25
  • Porcija : 10
  • Priprema : 45m
  • Kuhanje : 15m
  • Spremno za : 4:00 h

Proljeće nam je stiglo (da da, već odavno, ali sam bio malo lijen što se tiče novih objava), a s njime i jagode… Pa je došlo vrijeme i za prvi ovogodišnji jagodasti desert… Uz dodatak vanilije :)

Ovo je inače količina za jedan manji kalup od 17-18 cm, ako ćete raditi u velikom – poduplajte sve količine…

Sastojci

  • Biskvit:

  • 2 bjelanjka
  • 2 žlice šećera
  • 2 žlice glatkog brašna
  • 0,5 dcl mlijeka
  • Jagode u želeu:

  • 250 gr jagoda
  • 2 žlice šećera
  • 1 vrećica preljeva za torte
  • 1 dcl vode
  • Krema od vanilije:

  • 2 žumanjka i 1 cijelo jaje
  • 2 žlice šećera
  • 2 paketića vanilin šećera ili aroma vanilije
  • 1 žlica gustina
  • 1 žlica oštrog brašna
  • 2,5 dcl mlijeka
  • 50 gr maslaca
  • Za kraj:

  • 2 dcl vrhnja za šlag
  • 1 žlica šećera

Postupak

Korak1

Za biskvit prvo istucite bjelanjke u čvrsti snijeg. Kad se počnu pjeniti dodajte šećer i nastavite mutiti. Kad su dovoljno čvrsti dodajte brašno i lagano ga umiješajte (špatulom, nikako mikserom).

Korak2

Prelijte u namašćen kalup kojeg ste malo posipali brašnom. Pecite na 180 stupnjeva 15 minuta. Kad je gotov ispikajte ga nožem ili vilicom i prelijte mlijekom da ga upije. Stavite hladiti.

Korak3

Jagode očistite i sitno nasjeckajte. Dodajte im šećer i preljev za torte pomiješan u vodi. Stavite na vatru dok ne zakipi. Pustite nekoliko trenutaka da se prohladi pa prelijte preko hladnog biskvita. Stavite da se skroz ohladi i stisne (prvo na sobnoj temperaturi pa u frižideru)

Korak4

Za žutu kremu prvo pjenasto umutite jaje i žumanjke sa šećerom i vanilijom. Zatim dodati 0,5 dcl mlijeka, brašno i gustin te miksati dok ne bude grudica. Preostalo mlijeko staviti na vatru. Kad zakipi maknite s vatre i umiješajte smjesu s jajima pa kuhajte neprestano miješajući dok se ne zgusne.

Korak5

Prebacite kremu u drugu posudu i priljubite na nju plastičnu foliju (kako se ne bi stvorila kora). Kad se skroz ohladi dodajte maslac na sobnoj temperaturi i dobro izmiksajte. Premažite preko stisnutog i ohlađenog sloja s jagodama pa sve vratite u frižider na nekoliko sati.

Korak6

Vrhnje za šlag dobro istucite sa šećerom pa ukrasite vrh tortice.

Skini recept u PDFu

Prosječna ocjena člana

(0 / 5)

0 5 0
Ocijeni ovaj recept

0 ljudi ocijenilo recept

1.084

Moglo bi vas zanimati:
  • kremsnite

    Kremšnite na moj način (verzija 1)

  • crno bijeli choco banana muffini

    Crno-bijeli choco banana muffini

  • Palačinke u pjenici od vina

  • Vruća bijela čokolada s mentom

  • Naopake tortice s kivijem