Vučena svinjetina (pulled pork)

2018-01-28
pulled pork vucena svinjetina
  • Porcija : 6-8
  • Priprema : 30m
  • Kuhanje : 6:00 h
  • Spremno za : 7:00 h

Evo, nakon nekoliko pripremljenih verzija ovog Amerima (ali i ostatku svijeta) dragog jela, i nakon što sam pronašao kombinaciju koja mi najviše odgovara, došao je red da se natipka i recept. Kod vučene svinjetine bitno je obratiti pažnju na nekoliko stvari pa vam ih navodim u nastavku :)

Meso ne smije biti prekrto (meni se lopatica najbolja pokazala, ali i vratina će ispasti skroz u redu). Neka bude u komadu i nema veze ako nije iskošteno, to će dati još bolji šmek, a kasnije će ionako sve ispasti s kosti. Temperatura mora biti niska (140 stupnjeva), a period pečenja traje minimalno 5-6 sati. Ne pokušavajte to ubrzati, ma koliko god vas mirisi iz pećnice mamili. Najbolje je pripremiti sve navečer prije spavanja i staviti da pećnica obavi svoj posao dok spavate :)

Imate dvije marinade – suhu (kojom se obloži svinjetina) i vlažnu koja daje sočnost i dodatni okus. Tu se možete igrati i staviti ono što vam najviše odgovara – ovo u receptu je samo moj prijedlog. Ono što ipak treba paziti je da na oko 1 kg mesa dođe otprilike 1 litra tekućine koja je u pravilu 50% mesni temeljac, a 50% neka druga tekućina – vino, pivo, razrijeđeni koncentrat rajčice, jabukovača… E da, i povrće… Neki ga smatraju nevažnim, ali meni on da dodatni okus umaku. Na kraju priče umak reducirate pa će okusi biti još intenzivniji, zato stavite ono što volite :)

I na kraju serviranje – napravite sendviče, tortille, punite peciva u azijskom stilu pa ih kuhajte na pari ili trgano meso samo poslužite uz pire krumpir i neku salatu – vaš izbor 

Sastojci

  • Otprilike 1 kg svinjetine (lopatica, vratina)
  • Suha marinada:
  • 1 žličica sjemenki gorušice
  • 1 žličica sjemenki korijandera
  • 1 žličica sjemenki komorača
  • 3 žličice dimljene paprike
  • 1 žličica soli (idealno ako imate dimljenu)
  • malo papra
  • 2-3 žlice smeđeg šećera
  • Vlažna marinada (umak):
  • 5 dcl jabukovače
  • 5 dcl mesnog temeljca
  • 2 luka
  • 1 mrkva
  • 1 stabljika lisnatog celera

Postupak

Korak1

Pomiješajte sve sastojke za suhu marinadu i usitnite u mužaru. Dobro utrljajte po cijeloj površini mesa.

Korak2

Na dno posude za pečenje krupno narežite povrće. Na njega položite začinjeno meso. Oko mesa ulijte jabukovaču i mesni temeljac. Pokrijte aluminijskom folijom i poklopite (ako nemate poklopac koristite dvostruki sloj folije i dobro zatvorite posudu da sva para ostane u posudi tijekom pečenja).

Korak3

Stavite u pećnicu na 140 stupnjeva i zaboravite na meso slijedećih 5-6 sati (minimalno).

Korak4

Kad je meso gotovo izvadite ga iz posude i rastrgajte vilicama. Umak stavite na vatru i reducirajte do željene gustoće. Začinite ga još po želji.

Korak5

Prije posluživanja na tavici ugrijte raskomadanu svinjetinu s umakom.

Prosječna ocjena člana

(5 / 5)

5 5 2
Ocijeni ovaj recept

2 ljudi ocijenilo recept

1.837

Moglo bi vas zanimati:
  • pileca korma s indijskim orasima

    Pileća korma s indijskim orasima

  • naan

    Naan

  • limoncello

    Limoncello – liker od limuna

  • marinara umak

    Marinara umak

  • ragu alla bolognese

    Ragu alla Bolognese