Zafrkani breadsticks s parmezanom i češnjakom

2017-11-19
zafrkani breadsticks
  • Količina : 12 komada
  • Priprema : 20m
  • Kuhanje : 15m
  • Spremno za : 2:00 h

Znam da se ponekad ponavljam u komentarima pojedinih jela, ali to je samo zato što doista tako i mislim… Pa ću zato još jednom ponoviti kako nema ljepšeg mirisa vikendom ujutro od onog svježe pečenih peciva ili kruha… Ni danas nije bio izuzetak :) Ovi su zafrkani štapići savršeno razmirišali cijeli stan, a vjerujem da se i kod susjeda malo osjetilo :) 

Kao dodatak za umakanje, tu je marinara umak… Vi možete koristiti umak kojeg najviše volite ili pak najobičniji maslac :)

Sastojci

  • 2,4 dcl mlake vode
  • 1 suhi kvasac
  • 1 žličica šećera
  • 350 gr brašna
  • 1 žlica maslinovog ulja
  • 1 žličica soli
  • 3 žlice otopljenog maslaca
  • 2 žlice ribanog parmezana
  • 1 žličica suhog peršina
  • 1/4 žličice češnjaka u granulama

Postupak

Korak1

Kao i uvijek kad su dizana tijesta u pitanju, počinjemo s kvascem kojeg trebate pomiješati s mlakom vodom, žličicom šećera i žličicom brašna. Pustite ga na toplom mjestu par minuta da se aktivira.

Korak2

U posudu za miješanje stavite prosijano brašno, sol i maslinovo ulje pa dodajte i vodu s aktiviranim kvascem. Sve pomiješajte pa mijesite dok ne dobijete glatko tijesto. Kao i uvijek, samostojeći mikser (s kukom za tijesto) će dobro doći i naravno - pokušajte ne dodavati brašno. Mijesite oko 10 minuta pa ga prebacite u malo nauljenu posudu da se diže oko sat vremena (pokriveno krpom).

Korak3

Kad je tijesto udvostručilo volumen, prebacite ga na pobrašnjelu površinu i razvaljajte u pravokutni oblik na otprilike pola cm debljine.

Korak4

Oštrim nožem ili rezačem za pizzu izrežite 12 traka. Svaku traku prvo preklopite na pola i pritisnite vrhove pa ih "zafrčite" u oblik kakav je na slici ;) (ne znam kako bolje objasniti, ali vidite na fotkama kako treba ispasti).

Korak5

Slažite "zafrkance" na lim za pečenje s pek papirom, ali ostavite malo mjesta između jer će se još podići tijekom pečenja. Ostavite ih još 15-ak minuta da se dižu, taman dok se pećnica zagrije na 190 stupnjeva, a vi pripremite posip.

Korak6

Pomiješajte parmezan s peršinom i granulama češnjaka (možete koristiti i svježi prostisnuti češnjak, ali tad vam se može desiti da neki dijelovi imaju puno češnjaka, a neki nemaju uopće). Otopite maslac.

Korak7

Premažite "zafrkance" maslacem i posipajte mješavinom sira, peršina i češnjaka. Pecite na 190 stupnjeva 13-15 minuta.

Prosječna ocjena člana

(5 / 5)

5 5 1
Ocijeni ovaj recept

1 ljudi ocijenilo recept

64

Moglo bi vas zanimati:
  • gingerbread kucica

    Gingerbread kućica

  • mousse torta s pistacijama i vanilijom

    Mousse torta s pistacijama i vanilijom

  • pasta od pistacija

    Pasta od pistacija

  • brza savijaca s jabukama i bademima

    Brza savijača s jabukama i bademima

  • liker od aronije

    Liker od aronije (a može i od borovnica)