Vjerojatno niste razmišljali o tome kako je izgledala talijanska kuhinja prije 15. stoljeća, dakle prije nego su brodovi iz Novog svijeta donijeli nove namirnice bez kojih je današnja talijanska kuhinja nezamisliva…

I doista, kako se radila palenta bez kukuruza? Kakva je to caprese salata ili pizza margherita bez rajčica? Peperonata bez paprika? I na kraju – kako napraviti njoke bez krumpira?

rimski njoki

Pa krenimo onda od zadnjeg pitanja… Da, bilo je i još uvijek ima njoki bez krumpira, iako je krumpirova verzija danas puno popularnija… Ova verzija rimskih njoka radi se od griza i za razliku od krumpirovih, puno je jednostavnija za napraviti. I kad to kažem, zbilja i mislim – gotovo je nevjerojatno da vam ne uspiju… A bogati su i izuzetno ukusni…

rimski njoki

Inače, iako ih se zove rimskima, s Rimom nemaju baš previše veze… Vjeruje se kako su nastali na sjeveru Italije, u pokrajini Pijemont koja je poznata po korištenju maslaca i jaja u svojim jelima… Pa onda se pitate – zašto rimski? Neki navode kako je kroz povijest nespretno prenošeno ime ovih njoka i da su oni u startu zapravo bili “alla Romena” ili na rumunjski način… Naravno, suludo je raspredati previše o tome, posebno s Talijanima… Nisam siguran da bi im se svidjela teorija o tome 🙂

rimski njoki

Zato, bacimo se na recept


Rimski njoki (Gnocchi alla romana)
Priprema
10 mins
Kuhanje
40 mins
Spremno za
50 mins
 

Ove njoke od griza obogaćene maslacem i parmezanom možete pripremiti kao prilog ili predjelo... A može biti i fina večera...

Slijed: Predjelo, Prilog
Kuhinja: Talijanska
Porcija: 4 porcije
Autor: daliborce
Sastojci
  • 5 dcl mlijeka
  • 30+20 gr maslaca
  • 1/2 žličice soli
  • 125 gr griza
  • 1 žumanjak
  • 50+20 gr parmezana
Postupak
  1. U lonac stavite mlijeko, 30 gr maslaca i sol i zagrijavajte dok ne zakipi. Zatim malo pomalo dodajte griz, konstantno miješajući pjenjačom kako se ne bi formirale grudice.

  2. Kuhajte nekoliko minuta konstantno miješajući. Vrlo brzo će se smjesa početi zgušnjavati. Kad se griz počne bez problema odvajati od lonca, maknite sve s vatre. Ostavite da se malo ohladi (da bude toplo, a ne više vruće).

  3. Dodajte žumanjak i drvenom kuhačom dobro pomiješajte. Zatim dodajte 50 gr parmezana i sve dobro sjedinite.

  4. Prebacite smjesu na pek papir i ravnomjerno ju rasporedite da bude debljine oko 1-1,5 cm. Pustite da se ohladi pa željenim kalupom ili čašom izrezujte njoke.

  5. Preostalu količinu maslaca otopite. Jedna manja količina vam treba da samo lagano kistom premažete posudu u kojoj ćete peći njoke. Ostatak je za preljev.

  6. Slažite njoke u lagano premazanu vatrostalnu posudu. Prelijte ostatkom maslaca i posipajte s preostalih 20 gr parmezana. Pecite u pećnici na 200 stupnjeva 20-25 minuta. Pred kraj pećenja možete upaliti "grill" funkciju ako ju pećnica ima kako bi se malo jače zapekli na vrhu.

Bilješke

Recept je za 15-20 većih njoka. Kad ih narežete (prije pečenja), možete ih držati u frižideru u dobro zatvorenoj posudi do dva dana ili ih zamrznite.