Prije nekog vremena pripremao sam obične rimske njoke koje možete jesti kao prilog ili predjelo… Ovo je unapređena verzija koju komotno možete poslužiti i kao glavno jelo…

Osim njoka od griza, ovdje imamo i šunku i bechamel umak

rimski njoki u bechamelu sa sunkom 1

rimski njoki u bechamelu sa sunkom 2


Rimski njoki sa šunkom u bechamelu (Gnocchi alla Romana pasticciati)
Priprema
10 mins
Kuhanje
40 mins
Spremno za
50 mins
 

Unapređena verzija rimskih njoka

Slijed: Glavna jela
Kuhinja: Talijanska
Porcija: 2 porcije
Autor: daliborce
Sastojci
Rimski njoki:
  • 3 dcl mlijeka
  • 20 gr maslaca
  • 1 prstohvat soli
  • 75 gr griza
  • 1 žumanjak
  • 30 gr parmezana
I još:
  • 50 gr šunke
  • 2 dcl bechamela
  • 20 gr parmezana
Postupak
Rimski njoki:
  1. U lonac stavite mlijeko, maslac i sol pa zagrijavajte dok ne zakipi. Zatim malo pomalo dodajte griz, konstantno miješajući pjenjačom kako se ne bi formirale grudice.
  2. Kuhajte nekoliko minuta konstantno miješajući. Vrlo brzo će se smjesa početi zgušnjavati. Kad se griz počne bez problema odvajati od lonca, maknite sve s vatre. Ostavite da se malo ohladi (da bude toplo, a ne više vruće).
  3. Dodajte žumanjak i drvenom kuhačom dobro pomiješajte. Zatim dodajte 50 gr parmezana i sve dobro sjedinite.
  4. Prebacite smjesu na pek papir i ravnomjerno ju rasporedite da bude debljine oko 1-1,5 cm. Pustite da se ohladi pa željenim kalupom ili čašom izrezujte njoke.
Pečenje:
  1. Slažite naizmjence njoke i šunku u lagano premazanu vatrostalnu posudu. Prelijte bechamel umakom i posipajte s parmezanom. Pecite u pećnici na 200 stupnjeva 20-25 minuta. Pred kraj pećenja možete upaliti "grill" funkciju ako ju pećnica ima kako bi se malo jače zapekli na vrhu.