Dok je za sam dan Božića ostavljeno uživanje u obiteljskom krugu, i u Danskoj se velik dio proslave Božića zapravo odnosi na Badnji dan (i noć)… Cjelodnevna priprema hrane i ukrašavanje doma završava kasno poslijepodne kad se odlazi u crkvu, nakon toga slijedi pjevanje blagdanskih pjesama, ali i jedan mali znak pažnje prema životinjama… Naime, postoji staro vjerovanje po kojem životinje mogu pričati baš na taj dan, a kad se to desi nitko ne želi da budu nezadovoljne. Zato se Badnjaku najviše vesele lutalice, životinje po ulicama i parkovima jer ih mnogi nahrane na putu do crkve (eto bar taj jedan dan)…

Po povratku iz crkve, u društvu obitelji i prijatelja kreće prava Božićna gozba, a šećer na kraju nje je Risalamande. Jednostavno jelo poput rižinog pudinga, kojeg Danci obožavaju tijekom cijele godine, u malo bogatijem izdanju, postalo je važan dio tradicije. Naravno, nije teško zaključiti kako njegov naziv Risalamande dolazi iz francuskog i predstavlja rižin puding s bademima, pomiješan s tučenim vrhnjem i preliven umakom od višanja… Dodatnu čar cijeloj priči daje i mala igra – u zdjelu pudinga stavi se jedan cijeli badem i osoba koja ga pronađe za nagradu dobije poklon, a poklon je (tradicionalno) svinja od marcipana – slatkiš za kojeg se vjeruje da nosi sreću…

Risalamande

E da, kad smo kod poklona, u Danskoj ih nosi Julemanden (“Božični čovjek”) koji je vrlo sličan Djedu Mrazu, Djedu Božičnjaku i Santa Clausu… Mislim da su zapravo svi oni neka braća jer realno teško jedan može pokriti cijeli svijet 🙂

I za kraj – Glædelig Jul rekli bi Danci kad vam zažele sretan Božić 🙂

Risalamande – danski božićni puding
Priprema
15 mins
Kuhanje
35 mins
Spremno za
2 hrs
 

Danski božićni puding s rižom i bademima...

Slijed: Desert
Kuhinja: Danska
Porcija: 4 porcije
Autor: daliborce
Sastojci
Puding od riže:
  • 1 dcl kipuće vode
  • 220 gr riže okruglog zrna (za domaća jela, originario)
  • 1 l mlijeka
  • 1 žlica ekstrakta vanilije ili vanilin šećer
Za Risalamande:
  • 150 gr blanširanih sjeckanih badema
  • 2 žlice šećera u prahu
  • 0,5 dcl vrhnja za šlag
Za preljev:
  • 2 dcl kompota od višanja
  • 1 žlica gustina
Postupak
Puding od riže:
  1. 1 dcl vode stavite u posudu za kuhanje pa zagrijte dok ne zakipi. U kipuću vodu stavite rižu i miješajući kuhajte 2-3 minute. Na taj način ćete spriječiti da se riža prejako ne lijepi kasnije.

  2. Dodajte mlijeko i vaniliju. Kad zakipi, smanjite vatru na najmanje i kuhajte cca 30 minuta. Svako malo pomiješajte jer se riža jako voli zalijepiti za dno posude.

  3. Nakon pola sata kuhanja, ohladite puding u potpunosti.

Za Risalamande:
  1. Istucite vrhnje u šlag.

  2. Pomiješajte puding od riže sa sjeckanim bademima i šećerom u prahu. Dodajte i šlag pa sve izmiješajte.

  3. Sve prelijte preljevom kojeg ste napravili tako da kompot od višanja zagrijete do vrenja, dodate gustin pomiješan sa 1-2 žlice hladne vode da nema grudica pa miješajući sve zajedno kuhate par minuta dok se ne zgusne.