Jesen me nekako uvijek veže uz jela od gljiva i tikvi… I malo pancete ili špeka… E da, i kesteni… Ok, očito je zašto ovo jelo nisam nazvao “jesenski rižoto” što mi je bio prvi plan 🙂 Previše bi se sličnih našlo… Uglavnom, danas sam okus muškatne tikve u ovom rižotu pojačao pancetom i pilećim temeljcem…

Ako želite vegetarijansku verziju, samo isključite pancetu, a temeljac koristite povrtni 🙂

rizoto s muskatnom tikvom

Kao i u svim jelima s muškatnom tikvom, prvo ju trebate dobro ispeći u pećnici. Mnogi ju kuhaju, ja ju pečem jer se na taj način dobije puno intenzivniji onaj “nutty” okus kojeg ova tikva čuva u sebi.

Rižoto s muškatnom tikvom, pinjolima i sjemenkama bundeve
Priprema
15 mins
Kuhanje
1 hr
Spremno za
1 hr 15 mins
 
Jedna verzija muškatnog rižota
Slijed: Glavna jela
Kuhinja: Ostalo
Porcija: 4 porcije
Autor: daliborce
Sastojci
  • 1 srednja muškatna tikva
  • malo maslinovog ulja
  • sol, papar
  • 50 gr pancete
  • 2 veće ljutike ili 1 luk
  • 1 žličica suhe ili 2-3 lista svježe kadulje
  • 1 češanj češnjaka
  • 200 gr riže za rižoto
  • 2 dcl bijelog vina
  • 0,8-1 l pilećeg ili povrtnog temeljca
  • 2 žlice maslaca
  • 30-40 gr parmezana
  • malo pinjola i sjemenki bundeve
Postupak
  1. Muškatnu tikvu ogulite, izdubite sjemenke i narežite na kockice. Stavite u lim za pečenje (možete ga obložiti folijom da bude lakše pranje), prelijte s 2-3 žlice maslinovog ulja, posolite i popaprite pa stavite u pećnicu na 200 stupnjeva oko pola sata. Na pola vremena sve pomiješajte da se ispeče ravnomjerno. Malo ohladite pa izblendajte u pire.
  2. Za rižoto na malo maslinovog ulja popržite pancetu pa dodajte sjeckanu ljutiku (u ovom jelu mi je draža nego luk, ali i luk će poslužiti) te sjeckanu kadulju. Pržite na srednjoj vatri dok luk ne postane staklast pa ubacite i gnječeni češnjak.
  3. Dodajte rižu za rižoto i popržite ju oko 2 minute. Sve podlijte bijelim vinom pa pojačajte vatru i kuhajte dok većina vina ne ispari. Zatim počnite malo pomalo dodavati temeljac (koji mora biti vruć). Dodajte šeflju temeljca, dobro pomiješajte i ostavite da se krčka na laganoj vatri. Tek kad vidite da gotovo više i nema temeljca, dodajte novu šeflju i tako dok ne dobijete rižoto koji je kremast, a riža al dente. To će trajati 18-20 minuta.
  4. Umiješajte pire od tikve i kuhajte još minutu-dvije. Začinite po želji. Na kraju maknite s vatre, dodajte maslac i parmezan, dobro pomiješajte i ostavite poklopljeno bar 5 minuta prije serviranja.
  5. Dok rižoto "odmara" vi na malo ulja tostirajte pinjole i sjemenke bundeve. Malo posolite i miješajte konstantno jer pinjolima treba samo djelić sekunde da od zlatnih postanu pregoreni...
Bilješke

Za vegetarijansku verziju isključite pancetu, a temeljac koristite povrtni.