Prije dosta vremena sam otkrio ovaj savršeni način kako od kupovnih kora za pitu/štrudlu/gibanicu/burek (više ne znam kako se u kojem dijelu ovo jelo naziva :)), uz mali trik, dobijete osjećaj domaćih kora… Nakon toga uglavnom radim po istom ovom receptu… Kako je to bilo davno prije ovih stranica, više se nažalost ne sjećam čiji je recept bio u originalu, ali hvala joj/mu 🙂

Rolana pita sa sirom

Tajna je u smjesi koja lijepi dvije kore, a onda se u nju stavlja nadjev. Zatim čvrsto zarolate i slažete u oblik puža u lim za pečenje. Naravno umjesto ovakvog načina slaganja možete rolice slagati jednu do druge u četvrtastom limu…

Rolana pita sa sirom

Rolana pita sa sirom
Priprema
20 mins
Kuhanje
40 mins
Spremno za
1 hr
 

Napravljena s kupovnim korama, a okusa kao da su domaće 🙂

Slijed: Snack
Kuhinja: Domaća
Autor: daliborce
Sastojci
  • 1 paket kora za savijaču
  • malo maslaca
Preljev:
  • 1 dcl jogurta
  • 1 dcl gazirane vode
  • 1/2 dcl ulja
  • 60 gr glatkog brašna
  • 1/2 vrećice praška za pecivo
  • 1/2 žličice soli
  • 2 jaja
Nadjev:
  • 500 gr svježeg sira
  • 1 kiselo vrhnje
  • 1 jaje
  • 1 žličica soli
Postupak
  1. Maslacem namažite okrugli lim za pečenje, a pećnicu zagrijte na 210 stupnjeva.
Nadjev:
  1. Svježi sir, vrhnje i jedno jaje dobro pomiješajte i posolite.

Preljev:
  1. U drugoj zdjeli pomiješajte jogurt, gaziranu vodu, brašno, prašak za pecivo, ulje, preostala dva jaja i sol.
Slaganje:
  1. Na stol rasprostrite jednu koru pa ju premažite s četiri žlice preljeva. Preklopite drugom korom i lagano pritisnite da se spoje. Zatim na trećinu površine kore nježno (da kore ne puknu) razmažite nadjev. Počevši od strane gdje je nadjev, što tanje sve zarolajte u rolicu.
  2. Dobivenu rolicu formirajte u oblik puža. Morate biti nježni jer su kore tanke i malo im treba da puknu, ali opet pokušajte ostaviti što manje zraka. Ponavljajte postupak dok ne potrošite sve kore (najčešće ih je 12 u paketu pa ćete vjerojatno imate 6 rolica). Svaku rolicu nastavite oblikovati u puža od onog mjesta gdje ste završili s prethodnom.
  3. Na kraju sve premažite s preostalim nadjevom (nemojte pretjerati, dovoljan je samo tanki sloj na vrhu. Pecite na 210 stupnjeva oko 40-ak minuta.
  4. Gotovu pitu premažite s malo maslaca.
Bilješke

Mjere su za okrugli lim od cca 30 cm