Kad je sredinom 2017. predstavljena, ova je čokolada preko noći zaintrigirala sve sladokusce – bilo one koji slastice pripremaju ili samo u njima vole uživati. Radi se o prvoj pravoj inovaciji u čokoladnom svijetu još od 30-ih godina prošlog stoljeća kad je svijet ugledala bijela čokolada. Ova, uz crnu, mliječnu i bijelu, četvrta vrsta čokolade je napravljena posebnom tehnologijom od specijalnog Ruby kakaovca koji najbolje uspijeva u Ekvadoru, Brazilu te Obali bjelokosti. Pogađate, ime je dobio po karakterističnoj rubin crvenoj boji ploda.

ruby

Kako opisati Ruby? Iz tvrtke Barry Callebaut (koja je njen tvorac) kažu da ona izaziva jedan poseban i intenzivan užitak. Istovremeno je lagana i kremasta, a njena se slatkoća izmjenjuje s kiselkastim okusima bobičastog voća. I koliko god to bilo nevjerojatno (pogotovo kad ju probate), u nju nije dodan ni okus, ni boja – sve može zahvaliti tom specijalnom kakaovcu. Ruby sam otkrio zahvaljujući Ani (čije prekrasne kolačiće inače možete zapratiti na njenom instagramu, a povremeno piše i za slatkopediju) pa joj hvala na tome 😉

rubycasta torta

Za prvi test ove nove čokolade napravio sam jednu rubyčastu tortu koja je (poput i nje same) miks slatkih i kiselkastih nota. Za početak idu dva dacquoisea od badema…

Dacquoise

Između njih je kiselkasti sloj šumskog voća…

preljev od malina

Zatim slatkasti ganache od ruby čokolade…

ruby ganache

I na kraju mousse od bijele čokolade i limuna s komadićima smrznutih malina te na vrhu još malo komadića Ruby čokolade – ipak je ona zvijezda ove torte…

rubycasta torta

E da, ova je torta rađena u manjem kalupu (16 cm) pa ukoliko mislite raditi veliku samo poduplajte sve sastojke…

rubycasta torta


Rubyčasta torta
Priprema
30 mins
Kuhanje
20 mins
Spremno za
6 hrs
 

mousse torta s malinama, limunom, bijelom i Ruby čokoladom

Slijed: Desert
Kuhinja: Ostalo
Porcija: 12 šnita
Autor: daliborce
Sastojci
Dacquoise od badema:
  • 2 bjelanjka oko 70-80 gr
  • 1 prstohvat soli
  • 70 gr šećera
  • 80 gr mljevenih badema
Preljev od malina:
  • 150 gr malina
  • 30 gr šećera
  • 10 gr gustina
  • 2-3 žlice vode
Ganache od ruby čokolade:
  • 100 gr ruby čokolade
  • 1 dcl vrhnja za šlag
Mousse od limuna i bijele čokolade:
  • 0,5 dcl mlijeka
  • 0,3 dcl limunovog soka
  • 1 žličica limunove korice
  • 100 gr bijele čokolade
  • 2 listića želatine
  • 2 dcl vrhnja za šlag
  • 10 smrznutih malina
Postupak
Dacquoise od badema:
  1. Nacrtajte na pek papiru dvije kružnice promjera 16 cm. Zatim okrenite pek papir naopako i stavite ga na lim za pečenje.

  2. Miksajte bjelanjke s prstohvatom soli dok se ne počnu pjeniti. Zatim postupno dodajte šećer i miksajte dok ne dobijete čvrsti snijeg, a šećer se skroz razgradi.

  3. Lagano umiješajte mljevene bademe u bjelanjke i to polako kako bi vam smjesa ostala prozračna.

  4. Prebacite smjesu u slastičarsku vrećicu pa ispunite krugove koje ste nacrtali na pek papiru. Možete ih pokušati oblikovati i špatulicom, ali ovo je daleko jednostavnija varijanta.
  5. Pecite na 180 stupnjeva 15-18 minuta dok ne dobije boju i postane "hrskav".
  6. Izvadite iz pećnice i pustite da se ohladi, a za to vrijeme pripremite preljev od malina.
Preljev od malina:
  1. Maline sa šećerom stavite na laganu vatru dok skroz ne omekšaju i puste svoje sokove. Možete koristiti svježe ili smrznute.

  2. U manjoj posudici pomiješajte gustin s malo vode da nema grudice pa ga dodajte u maline.
  3. Kuhajte nekoliko minuta dok se malo ne zgusne. Prebacite u hladnu posudu i pustite da se ohladi.
Ganache od ruby čokolade:
  1. Vrhnje za šlag stavite zagrijavati na laganoj vatri, a čokoladu nasjeckajte i stavite u zdjelu.
  2. Kad je vrhnje vruće (ali ne smije zakipiti) prelijte ga preko čokolade. Ostavite tako minutu-dvije da se čokolada lagano počne topiti.
  3. Nakon minutu-dvije krenite miješati (najbolje silikonskom špatulom) dok se kompletna čokolada ne otopi i ne sjedini s vrhnjem.

Slaganje torte:
  1. Bočne stranice kalupa veličine 16 cm obložite acetatnom folijom kako vam se torta ne bi zalijepila za kalup. Ako nemate takvu foliju, poslužit će i pek papir kojeg narežite na trake visine kalupa i obložite ga.
  2. Na dno kalupa stavite prvi dacquoise pa na njega prebacite sloj malina.
  3. Preko njega priljubite drugi dacquoise pa na njega prelijte ganache. Stavite u frižider da ganache očvrsne. U međuvremenu pripremite zadnji sloj.
Mousse od limuna i bijele čokolade:
  1. Otopite bijelu čokoladu na pari ili u mikrovalnoj, a u posudi zagrijte mlijeko i naribanu limunovu koricu.

  2. Kad zakipi, maknite s vatre pa dodajte (prethodno namočenu) želatinu i miješajte dok se ne otopi.

  3. Zatim dodajte i otopljenu čokoladu te limunov sok. Miješajte dok ne dobijete kompaktnu smjesu. Ostavite da se malo ohladi.
  4. Vrhnje istucite u šlag pa lagano umiješajte u prohlađenu smjesu s limunom i čokoladom. Prvo dodajte manji dio šlaga i pomiješajte, pa onda ostatak. Pokušajte da smjesa ostane prozračna.

  5. Na kraju u mousse ubacite smrznute zdrobljene maline. Samo svaku pritisnite prstima, pa kako ispadne 🙂 Sve još malo pomiješajte i prebacite u kalup preko ohlađenog ganacha.
  6. Vratite u frižider i dobro ohladite (nekoliko sati) prije posluživanja.
  7. Po vrhu možete rasporediti maline ili posipati sjeckanom ruby čokoladom.
Bilješke

Cijela je torta pripremana u manjem kalupu (16 cm) pa za veliki (24 cm) sve sastojke udvostručite.