Zimsko je vrijeme i što želucu paše više od jednog od najpoznatijih “comfort” jela ovih prostora – sarme… Za početak nekoliko osnovnih stvari oko sarmi: nikad se ne kuhaju u malim količinama, ako ih nemate 15-20 ništa niste napravili. Nadalje, radi se o jednom od onih jela koje su sutra bolje nego danas, a prekosutra još i bolje. Stoga, nek vas ne zamara tko će sve to pojesti, jer će u danima koji nadolaze samo nestajati jedna po jedna…

Postoji zbilja mnoštvo recepata za ovo jelo – od različitih vrsta mesa i omjera, preko toga ide li zaprška i rajčica, pa sve do toga sprema li se u loncu ili u pećnici… Ovdje je verzija koja je meni najdraža, a detalje uvijek lako prilagodite…

sarma


Sarma
Priprema
30 mins
Kuhanje
2 hrs
Spremno za
2 hrs 30 mins
 

Kraljica zime

Slijed: Glavna jela
Kuhinja: Domaća
Tagovi: kiseli kupus, mljeveno meso, sarma, zima
Porcija: 20 sarmi
Autor: daliborce
Sastojci
  • 1 glavica kiselog kupusa
  • 100 gr pancete
  • 1 glavica luka
  • 2 češnja češnjaka
  • 1 kg miješanog mljevenog mesa (svinjetina i junetina)
  • 1 šaka riže (okruglog zrna)
  • 1 jaje
  • sjeckani peršin
  • 1 žlica brašna
  • 2 žličice crvene paprike
  • 1 žlica koncentrata rajčice
  • ulje
  • sol papar
  • suho meso ili kobasice
Postupak
  1. Odvojite listove kupusa i operite ih u hladnoj vodi kako bi izgubili dio svoje kiselosti (da sarma ne bude prekisela). Ukoliko listovi imaju debele žilice, lagano ih stanjite nožem da ih možete lakše savijati.

  2. Na malo ulja dinstajte sitno sjeckani luk, češnjak i pancetu. Ostavite da se ohladi.

  3. Mljevenom mesu dodajte jaje, dinstani luk i pancetu, sjeckani peršin, sol i papar te prethodno opranu rižu. Sve dobro pomiješajte.

  4. Svaki list kupusa punite s dobivenom mješavinom mesa i začina i formirajte sarme veličine kakvu preferirate (a to ovisi i o veličini listova).

  5. Ostatak listova nasjeckajte na rezance i stavite na dno lonca. Zatim u krug slažite sarme, a u "rupu" na sredini dodajte suho meso. To mogu biti kobasice, špek, šunka... Bilo što što će dati dodatni okus sarmi.

  6. Prelijte sarme vodom. Neka voda bude do visine samih sarmi. Preko sarmi stavite neki tanjur koji je što bliži dimenzijama lonca, a koji će ih držati na mjestu. Stavite kuhati na sat i pol do dva, ovisno o debljini i žilavosti kupusa, ali i veličini sarmi.
  7. Nakon sat i pol (ili nešto više) napravite zapršku od žlice ulja, žlice brašna i dvije žličice crvene paprike. Dodajte žlicu koncentrata rajčice i čašu hladne vode. Prelijte preko sarmi. Pazite da nemate grudica. Ako imate, uvijek možete preliti pomoću sita. Kuhajte još oko pola sata.

Bilješke

Poslužite uz pire ili restani krumpir