Već godinama slušam o tome kako nema bolje voćne savijače od one s dodatkom griza. Čak sam i kušao neke par puta, i zbilja su me oduševile, ali nikako da dođe na red u mojoj kuhinji. Do jučer, kad mi se baš jelo nešto takvo… Malo google istraživanja, kemijanja s nekoliko verzija recepata i na kraju odabir upravo ovog (kao i obično prilagođenog jer mi se činilo previše šećera u originalu, a dodao sam i malo vanilije – jer volim).

Meni jedna od najdražih voćnih savijača
- 500 gr grčkog ili čvrstog jogurta
- 1,5 dcl ulja
- 200 gr griza
- 1 prašak za pecivo
- 250 gr šećera
- 2 žličice arome vanilije
- 700 gr višanja (zamrznutih ili ocijeđenih iz 2 kompota)
- 500 gr kora za savijaču
- ribana korica limuna
- malo ulja i brašna za lim
- šećer u prahu za posipanje
-
Prvo provjerite koliko imate kora u paketu. Ako ih je 12, radit ćete 3 savijače s po 4 kore. Ako ih je manje (9-10) radite s po 3 kore svaku.
-
Dobro sjedinite jogurt, ulje, griz, prašak za pecivo, šećer i vaniliju. Smjesu podijelite na 3 dijela kako bi imali podjednako za svaku savijaču.
-
Isto tako i višnje podijelite na 3 dijela.
-
Na radnu plohu raširite prvu koru pa ju premažite s otprilike 3-4 žlice smjese. Preko stavite drugu koru, premažite opet smjesom i tako do zadnje predviđene kore (ovisi imate li 3 ili 4). I zanju koru premažite s ostatkom smjese.
-
Preko otprilike polovice površine zadnje premazane kore rasporedite višnje i zarolajte. Nema pravila rolate li po dužini ili širini, samo pazite da vam stane u pleh 🙂
-
Pleh lagano premažite uljem i posipajte brašnom pa na to stavite prvu od tri savijače. Ponovite postupak za preostale dvije.
-
Sve tri savijače lagano premazite uljem kako tijekom pečenja ne bi popucale.
-
Pecite na 180 stupnjeva 45 minuta. Izdržite nekako da se barem malo ohlade pa ih prije posluživanja posipajte šećerom u prahu.