Već godinama slušam o tome kako nema bolje voćne savijače od one s dodatkom griza. Čak sam i kušao neke par puta, i zbilja su me oduševile, ali nikako da dođe na red u mojoj kuhinji. Do jučer, kad mi se baš jelo nešto takvo… Malo google istraživanja, kemijanja s nekoliko verzija recepata i na kraju odabir upravo ovog (kao i obično prilagođenog jer mi se činilo previše šećera u originalu, a dodao sam i malo vanilije – jer volim).

Savijača od višanja s jogurtom i grizom
Priprema
15 mins
Kuhanje
45 mins
Spremno za
1 hr
 

Meni jedna od najdražih voćnih savijača

Slijed: Desert
Kuhinja: Ostalo
Porcija: 3 savijače
Autor: daliborce
Sastojci
  • 500 gr grčkog ili čvrstog jogurta
  • 1,5 dcl ulja
  • 200 gr griza
  • 1 prašak za pecivo
  • 250 gr šećera
  • 2 žličice arome vanilije
  • 700 gr višanja (zamrznutih ili ocijeđenih iz 2 kompota)
  • 500 gr kora za savijaču
  • ribana korica limuna
  • malo ulja i brašna za lim
  • šećer u prahu za posipanje
Postupak
  1. Prvo provjerite koliko imate kora u paketu. Ako ih je 12, radit ćete 3 savijače s po 4 kore. Ako ih je manje (9-10) radite s po 3 kore svaku.
  2. Dobro sjedinite jogurt, ulje, griz, prašak za pecivo, šećer i vaniliju. Smjesu podijelite na 3 dijela kako bi imali podjednako za svaku savijaču.
  3. Isto tako i višnje podijelite na 3 dijela.
  4. Na radnu plohu raširite prvu koru pa ju premažite s otprilike 3-4 žlice smjese. Preko stavite drugu koru, premažite opet smjesom i tako do zadnje predviđene kore (ovisi imate li 3 ili 4). I zanju koru premažite s ostatkom smjese.
  5. Preko otprilike polovice površine zadnje premazane kore rasporedite višnje i zarolajte. Nema pravila rolate li po dužini ili širini, samo pazite da vam stane u pleh 🙂
  6. Pleh lagano premažite uljem i posipajte brašnom pa na to stavite prvu od tri savijače. Ponovite postupak za preostale dvije.
  7. Sve tri savijače lagano premazite uljem kako tijekom pečenja ne bi popucale.
  8. Pecite na 180 stupnjeva 45 minuta. Izdržite nekako da se barem malo ohlade pa ih prije posluživanja posipajte šećerom u prahu.