Već sam pisao kako su scones tradicionalne britanske pogačice i kako se često poslužuju uz čaj… Isto tako, pisao sam i o tome kako su za razliku od biscuitsa često obogaćene nekim finim dodacima 😉 Nakon slanih s cheddar sirom, jutros je na red došla i slatka verzija (iako ne previše slatka) s jabukom i cimetom…

scones s jabukom i cimetom

scones s jabukom i cimetom

scones s jabukom i cimetom

scones s jabukom i cimetom

Scones s jabukom i cimetom
Priprema
10 mins
Kuhanje
20 mins
Spremno za
40 mins
 

Britanske pogačice u jesenskom slatkom izdanju

Slijed: Desert, Kruh i peciva
Kuhinja: Britanska
Porcija: 12 pogačica
Autor: daliborce
Sastojci
  • 350 gr glatkog brašna
  • 75 gr smeđeg šećera
  • 1 paketić praška za pecivo
  • 1/2 žličice sode bikarbone
  • 1/2 žličice soli
  • 2 žličice cimeta
  • 120 gr hladnog maslaca
  • 1 velika jabuka
  • 2,4 dcl mlaćenice
Za preljev:
  • 2 žlice krem sira
  • 2 žlice šećera u prahu
  • 1 žličica limunove korice
  • malo limunovog soka
Postupak
  1. Pomiješajte brašno, šećer, sol, cimet, prašak za pecivo i sodu bikarbonu. Dodajte nasjeckani hladni maslac pa prstima utrljavajte kao kad radite prhko tijesto dok ne dobijete teksturu mrvica.

  2. Dodajte sitno sjeckane jabuke i mlaćenicu. Ukoliko nemate mlaćenicu (buttermilk) možete mlijeku dodati žlicu limunovog soka, pomiješati i ostaviti 5 minuta da odstoji.

  3. Pomiješajte špatulom ili kuhačom, prebacite na podlogu koju ste dobro posipali brašnom da se ne lijepi pa samo lagano izmijesite. Ne smijete pretjerati već samo toliko da se sve poveže. 

  4. Napravite krug debljine 2 cm i narežite na osmine ili dvanaestine. Prebacite ih u lim za pečenje (na pek papir), premažite s još malo mlaćenice i ako imate mogućnost ostavite oko pola sata u frižideru prije pečenja.

  5. Pecite u pećnici na 200 stupnjeva 20 minuta.

  6. Za preljev pomiješajte krem sir, šećer u prahu i limunovu koricu, pa ako je potrebno dodajte mrvicu limunovog soka.