Ove jednostavne pogačice koje svoju povijest vuku iz Ujedinjenog Kraljevstva, danas su raširene diljem svijeta, a mogu biti slane ili slatke…

Kao i uvijek kad me neko jelo pozitivno iznenadi, pokušam o njemu saznati i nešto više… Pa ako i vas zanima, prema internet znalcima, prvi se put pojavljuju početkom 16. stoljeća u Škotskoj i uglavnom su rađene od zobi te pečene na tavi. Bile su dosta tanke, što se promijenilo širom upotrebom praška za pecivo, a tada su se počele i peći u pećnici.

Svoju potpunu preobrazbu iz jednostavnog i pomalo sirotinjskog u “must have” jelo, ove su pogačice doživjele u 19. stoljeću zahvaljujući Anni, Vojvotkinji od Bedforda, koja ih je uvrstila kao neizostavni dio rituala poslijepodnevnog ispijanja čaja.

scones sa cheddar sirom

U ovoj prvoj verziji, obogaćene su cheddar sirom i vlascem, a doći će na red i neke slatke varijante sigurno…

scones sa cheddar sirom


Scones sa cheddar sirom
Priprema
10 mins
Kuhanje
20 mins
Spremno za
40 mins
 

Slana verzija ovih jednostavnih pogačica obogaćenih cheddar sirom i vlascem

Slijed: Kruh i peciva
Kuhinja: Britanska
Porcija: 8 pogačica
Autor: daliborce
Sastojci
  • 170 gr glatkog brašna
  • 1-2 žličice šećera
  • 1/2 žličice soli
  • 1/2 praška za pecivo
  • 1/2 žličice sode bikarbone
  • 120 gr maslaca (hladnog)
  • 1 jaje
  • 0,8 dcl mlaćenice
  • 100 gr cheddar sira (ribanog)
  • vlasac (svježi ili suhi)
Za premaz;
  • 1 žumanjak
  • 1 žlica mlijeka
Postupak
  1. Pomiješajte brašno, šećer, sol, prašak za pecivo i sodu bikarbonu. Dodajte nasjeckani hladni maslac pa prstima utrljavajte kao kad radite prhko tijesto dok ne dobijete teksturu mrvica.

  2. Pomiješajte jaje i mlaćenicu pa zajedno s ribanim sirom i vlascem dodajte prethodnoj smjesi. Ukoliko nemate mlaćenicu (buttermilk) možete mlijeku dodati 1 žličicu octa ili limunovog soka, pomiješati i ostaviti 5 minuta da odstoji. 

  3. Pomiješajte špatulom ili kuhačom, prebacite na podlogu koju ste dobro posipali brašnom da se ne lijepi pa samo lagano izmijesite. Ne smijete pretjerati već samo toliko da se sve poveže. 

  4. Napravite krug debljine 2 cm i narežite na osmine. Prebacite ih u lim za pečenje (na pek papir), premažite žumanjkom kojeg ste pomiješali s malo mlijeka i ostavite par minuta da odstoje prije pečenja (bit će malo rahlije).

  5. Pecite u pećnici na 190 stupnjeva 20 minuta.