Šećerni sirup (ili simple syrup) je česti dodatak koktelima i drugim pićima, a jednostavno ga je napraviti miješajući šećer i vodu u jednakim omjerima. Ako pak želite dodatne okuse, možete pripremiti sirup s lavandom, mentom, đumbirom… A vjerujem da ćete se dosjetiti još nekih opcija 🙂

Pripremljen sirup možete čuvati u frižideru i do mjesec dana, a ako ste mu dodali neki okus (lavanda, menta, đumbir…) onda otprilike 7-14 dana.

secerni sirup s lavandom


Šećerni sirup
Priprema
5 mins
Kuhanje
10 mins
Spremno za
1 hr
 

Jednostavni sirup za zaslađivanje koktela i drugih pića.

Slijed: Osnove
Kuhinja: Ostalo
Autor: daliborce
Sastojci
Osnovni šećerni sirup
  • 200 gr šećera
  • 2 dcl vode
Sirup s medom
  • 200 gr meda
  • 2 dcl vode
Sirup s lavandom
  • 3-4 žlice suhih cvjetova lavande
  • 200 gr šećera
  • 2 dcl vode
Sirup s mentom ili melisom
  • 20-ak listova svježe mente ili melise
  • 200 gr šećera
  • 2 dcl vode
Sirup s đumbirom
  • cca 100 gr svježeg đumbira
  • 200 gr šećera
  • 2 dcl vode
Postupak
Osnovni šećerni sirup ili sirup s medom
  1. Stavite vodu sa šećerom (ili medom) u lončić i kuhajte na laganoj vatri dok se šećer (ili med) ne otopi u vodi i sve malo reducira (10-ak minuta). Ostavite da se ohladi pa prebacite u bocu, dobro zatvorite i stavite u frižider.

Sirupi s mentom, melisom ili lavandom
  1. Početak je isti kao i za osnovni sirup, ali kad ga maknete s vatre, kipućim sirupom prelijte cvjetove lavande ili listove mente ili melise. Poklopite i pustite da se prožme okusima (oko 30-45 minuta).

  2. Nakon 30-45 minuta sve precijedite kroz cjedilo pritiščući lagano pozadinom žlice cvjetove ili listove kako bi ispustili što više okusa. Prelijte u bocu i dobro zatvoreno čuvajte u frižideru.

Sirup s đumbirom
  1. Đumbir ogulite i nasjeckajte na manje komadiće pa ga stavite kuhati sa šećerom i vodom. Kuhajte nekoliko minuta dok se šećer ne otopi u vodi. Maknite s vatre pa sve poklopite i pustite da tako stoji oko 45 minuta. 

  2. Nakon 45 minuta procijedite, prelijte u bocu i dobro zatvoreno čuvajte u frižideru.

Bilješke

Obični sirup možete u frižideru čuvati do mjesec dana, a ovaj s dodanim okusima 7-14 dana.