Vjerovali mi ili ne, ovi slanci ispadaju dobro kao da su kupljeni u pekari 🙂

Umjesto sa slanim preljevom možete ih namazati jajetom i nakon toga posipati sezamom ili makom ili suncokretom ili ribanim sirom ili…

slanci

slanci


Slanci
Priprema
20 mins
Kuhanje
15 mins
Spremno za
2 hrs
 

Fini i mekani, kao da ste ih sad kupili u pekari

Slijed: Kruh i peciva
Kuhinja: Domaća
Porcija: 16 slanaca
Autor: daliborce
Sastojci
Tijesto:
  • 500 gr glatkog brašna
  • 1 žličica soli
  • 1 žličica šećera
  • 1 vrećica suhog kvasca
  • 1/2 dcl ulja
  • 100 gr kiselog vrhnja
  • 2,5 dcl mlake vode
Za slani preljev:
  • 2 žlice glatkog brašna
  • 1 žličica soli
  • nekoliko žlica vode
Za verziju s parmezanom:
  • 1 žumanjak
  • parmezan
Postupak
  1. Brašno pomiješati s kvascem, dodati sol, šećer, vrhnje, ulje. Postupno dodavati vodu i umijesiti glatko tijesto. Ostaviti da se diže oko 30-40 minuta na toplijem mjestu, pokriveno plastičnom folijom ili platnenom krpom

  2. Dignuto tijesto podijeliti na 2-3 dijela. Svaki dio bacati (oko 10 puta) s visine u radnu podlogu. Bacanjem tijesta se postiže mekoća i lakoća tijesta

  3. Oblikovati štapiće dužine 10-ak cm i stavaljati ih na pleh obložen pek papirom, jedan do drugog (tako da se lagano zalijepe, ne ih stiskati. Kada se dignu sami se zalijepe jedan za drugog). Mogu se raditi i duži slanci i ne moraju se spajati. Ostaviti pokrivene krpom oko 20 minuta da se dignu.

Za verziju sa slanim preljevom:
  1. Dobro pomiješati brašno i sol uz postupno dodavanje vode. Smjesa mora biti malo gušća od one za palačinke. Peći slance bez preljeva na 200 stupnjeva 5 minuta, izvaditi ih, preliti slanim preljevom, vratiti u pećnicu i peći jos 10 minuta. Zadnje 2 minute staviti opciju pecenja samo gore, da se dobije lijepa boja

Za verziju s parmezanom:
  1. Premažite štapiće žumanjkom i posipajte parmezanom. Peći slance na 200 stupnjeva cca 15.