Slastičarska krema, Crème pâtissière, Pastry cream ili u mnoštvu recepata vrlo jednostavno – custard, jedna je od najraširenijih i najosnovnijih krema u slastičarstvu (u krajnju ruku, tako joj i samo ime kaže)… Potrebno je samo nekoliko sastojaka – jaja, mlijeko, šećer, vanilija, brašno (ili gustin) te po želji maslac…

Kao takva, često je osnova za neke obogaćene verzije pa tako možete dodati čokoladu, kavu i još mnoštvo toga… Ali ovdje navodim osnovu… Možete ju koristiti kao kremu za punjenje raznih kolača i biskvita, ali i servirati kao desert u čaši s nekim sezonskim voćem…

Važno je prvo dobro izraditi smjesu žumanjaka (u nekim varijantama možete eventualno jedno jaje + tri žumanjka), gustina, brašna i šećera u jednoj posudi, a mlijeko se stavi kuhati zajedno s mahunom i sjemenkama vanilije.slasticarska krema

Nakon što mlijeko zakipi, lagano se ulijeva u mješavinu jaja, gustina i šećera, konstantno miješajući da se smjesa temperira… Nakon tog se vraća na vatru i miješajući kuha nekoliko minuta dok se ne dobije pudingasta smjesa…

slasticarska krema

Tijekom hlađenja, na kremu se priljubi plastična folija kako se ne bi stvarala korica, a krema se hladi na sobnu temperaturu (nakon toga može u frižider do upotrebe). Ako dodajete maslac, pazite da krema bude mlaka (nikako vruća), a maslac mekan (ali naravno ne otopljen).

slasticarska krema


Slastičarska krema
Priprema
5 mins
Kuhanje
20 mins
Spremno za
1 hr
 

Osnovna krema okusa vanilije, pogodna za razne tipove slastica...

Slijed: Desert, Osnove
Kuhinja: Ostalo
Autor: daliborce
Sastojci
  • 5 dcl mlijeka
  • 1 mahuna vanilije (ili ekstrakt, vanilin šećer)
  • 100 gr šećera
  • 4 žumanjka
  • 20 gr gustina (škrobnog brašna)
  • 30 gr glatkog brašna
Opcionalno;
  • 40 gr maslaca (sobne temperature)
Postupak
  1. Izmutite žumanjke, šećer i vaniliju (ako koristite vanilin šećer ili ekstrakt). Dodajte brašno, gustin i par žlica hladnog mlijeka pa sve dobro izmutite da nema grudica.

  2. Ako koristite mahunu vanilije, razrežite ju po dužini pa sastružite sjemenke koje zajedno s mahunom dodajte ostatku mlijeka. Zagrijavajte ga do vrenja.

  3. Kad mlijeko zakipi, dodajte ga u smjesu s jajima, dobro miješajući cijelo vrijeme da se smjesa temperira. Zatim sve zajedno vratite na vatru i kuhajte nekoliko minuta dok ne dobijete teksturu pudinga.

  4. Maknite s vatre i prebacite u drugu posudu. Priljubite plastičnu foliju uz samu kremu da se ne stvara korica pa ohladite na sobnu temperaturu.

  5. Ukoliko dodajete i maslac (što nije nužno), pazite da je krema mlaka, nikako vruća, te da je maslac omekšao.