Iako je uvriježeno mišljenje kako se radi o božićnim keksima, oni se u Nizozemskoj i Belgiji tradicionalno pripremaju u čast dobrog biskupa Sv. Nikole tijekom njegove večeri (Sinterklaasavond – večer Sv. Nikole 5.12.), uz šalicu Bischopswijna.

U nekim ih krajevima zovu još i biskupski keksi, iako je njihov najpopularniji naziv Speculaas (nizozemski) ili Speculoos (flamanski u Belgiji). Iako dvije riječi realnije objašnjavaju njihovo ime – speculum (latinski – zrcalo, jer su keksi zrcalna slika drvenog kalupa pomoću kojeg se rade) i specerij (nizozemski – začini, zbog mnoštva začina u njima), meni je ipak nekako draža verzija gdje je ime iz latinske riječi speculator i time se referira na Sv. Nikolu (onaj koji sve vidi).

Poseban okus ovim keksima daju začini… Ako nemate nekog od njih, slobodno ga izostavite, ali probajte ih zadržati što više kako bi imali upravo taj poseban šmek…

Speculaas

Tradicionalno se rade pomoću drvenog kalupa koji se pobrašni, u njega se stavlja tijesto, te se pažljivo vadi van. Danas pak postoje silikonski kalupi kojima se puno lakše upravlja 😉

Speculaas

Na tijestu ostaje utisnuti reljefni oblik. Ako nemate ni jednu verziju ovakvih kalupića, razvaljajte tijesto pa keksiće režite oblicima koje želite.

Speculaas

Takvi se premazuju bjelanjkom i posipaju smeđim šećerom i idu na pečenje.

Speculaas

Speculaas
Priprema
30 mins
Kuhanje
15 mins
Spremno za
2 hrs
 

Tradicionalni nizozemski keksi u čast Sv. Nikole

Slijed: Desert
Kuhinja: Belgijska, Nizozemska
Porcija: 20 većih keksa
Autor: daliborce
Sastojci
  • 235 gr glatkog brašna
  • 100 gr smeđeg šećera
  • 3-4 žličice Speculaas začina
  • 1 prstohvat soli
  • 1 prašak za pecivo
  • 1/2 žličice sode bikarbone
  • 1/2 naranče (samo korica)
  • 100 gr hladnog maslaca
  • 3 žlice hladnog mlijeka
Speculaas začini:
  • 1 žličica mljevenog cimeta
  • 1/2 žličice mljevenih klinčića
  • 1/3 žličice muškatnog oraha
  • 1/2 žličice đumbira u prahu
  • 1/4 žličice mljevenog bijelog papra
  • 1/4 žličice mljevenog kardamoma
  • 1/4 žličice mljevenog korijandera
  • 1/4 žličice mljevenog anisa
Za premaz i posipanje:
  • 1 bjelanjak
  • malo smeđeg šećera
Postupak
  1. Pomiješajte brašno, smeđi šećer, začine, sol, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i narančinu koricu. Ako nemate nekog od navedenih začina, slobodno ga izostavite, ali probajte zadržati što veći broj njih jer upravo oni daju poseban okus ovim keksima.

  2. U praškaste sastojke dodajte kockice hladnog maslaca. Lagano prstima utrljajte maslac u brašno.

  3. Kad dobijete teksturu poput krušnih mrvica dodajte i hladno mlijeko pomiješajte pa izmijesite prhko tijesto. Nemojte pretjerati kako bi vam tijesto kasnije bilo čim prhkije. Formirajte disk pa zamotajte tijesto u plastičnu foliju. 

Verzija 1 - izrada keksa pomoću drvenog ili silikonskog kalupa:
  1. Ostavite disk tijesta da miruje sat vremena na sobnoj temperaturi kako bi začini učinili svoju magiju.

  2. Razvaljajte tijesto na 4-5 cm na lagano pobrašnjenoj podlozi. Isto tako, s malo brašna ili gustina posipajte i kalupiće. 

  3. Režite komade tijesta prema veličini kalupa i stavite ga u njih. Malo pritisnite rukama ili prođite valjkom da ispuni sve rupe. Pažljivo ih istresite van i slažite na lim za pečenje (podložen pek papirom).

Verzija 2 - izrada keksa pomoću rezača:
  1. Stavite disk tijesta u frižider na sat vremena da se bolje stisne. 

  2. Nakon toga razvaljajte tijesto na 4-5 mm na lagano pobrašnjenoj podlozi. Rezačima za kekse režite oblike i slažite ih na lim za pečenje (podložen pek papirom)

Pečenje:
  1. U oba slučaja formirane kekse premažite s malo lagano umućenog bjelanjka na sobnoj temperaturi i posipajte smeđim šećerom.

  2. Pecite ih na 175 stupnjeva oko 15 minuta. Izvadite ih iz pećnice, ali ostavite na limu za pečenje da se malo ohlade jer su u momentu kad su gotovi još uvijek jako mekani. Očvrsnut će kako se hlade.

  3. Nakon što se malo ohlade prebacite ih na neku ravnu površinu da se ohlade do kraja.