Kako nam se Božić sve više bliži, postupno krećem i s predstavljanjem planetarno poznatih slastica. Uz talijanski Panettone, vjerojatno najrašireniji slatki kruh je njemački Stollen.

Ovaj se slatki kruh (prema nekim zapisima) u Dresdenu peče još od početka 15. stoljeća. Zanimljivo je da su sastojci u tom vremenu bili znatno drugačiji – brašno, kvasac, ulje i voda. Naime, priprema je bila nadgledana od crkvenog vijeća, a kako se pekao u doba adventa, kad je Crkva očekivala da se vjernici u odricanju pripremaju za dolazak Božića, nije bilo dozvoljeno dodavanje maslaca i slatkih sastojaka. Tako je predak današnjeg Stollena bio prilično bezukusan.

Saksonci su 1450. od Pape tražili odbacivanje takvog zakona, ali je crkvena vlast odlučila testirati njihovo strpljenje pa su odgovor dočekali tek 1491. U međuvremenu je umrlo čak pet Papa. Dozvoljeno im je korištenje traženih sastojaka, ali uz plaćanje posebnih premija koje su korištene za obnovu crkvi te (navodno) izgradnju freiburške katedrale. Od 16. stoljeća dresdenski pekari su svake godine pekli Stollen težine 16 kg za svoje vladare. Osam glavih pekara i osam pomoćnika bili su počašćeni prilikom da ga ispeku i donesu u palaču. Tradicija je prestala 1918. s padom monarhije.

A sad malo o rekordima – glavna faca iz povijesti je Stollen iz 1730. koji je težio gotovo dvije tone (1.700 kg). Njega je naručio poljski kralj August II. Jaki za preko 20.000 njegovih gostiju. U sedmodnevnoj pripremi, koju je nadgledao glavni pekar Zacharias, sudjelovalo je preko 100 pekara. Za njegovu pripremu sagrađena je ogromna pećnica, kao i veeeeeliki nož, a vrući Stollen je iz pećnice izvuklo osam konja. Cijeli je taj događaj postao predložak za danas tradicionalni dresdenski Stollenfest koji se održava u subotu prije 2. adventske nedjelje. Megalomanija je i dalje na snazi pa današnji festivalski Stollen teži 3-4 tone, a ulicama Dresdena se u procesiji prevozi do božićnog sajma gdje se reže i dijeli posjetiteljima. Ipak, najveći Stollen ikad napravljen je 2010., ali ne u Dresdenu već u nizozemskom Haarlemu. Bio je dugačak preko 72 metra, priprema je trajala oko dva i pol sata (isto toliko i pečenje), a napravljen je u jednom komadu!

Ipak, današnji obiteljski Stolleni su nešto manji i uglavnom teže između jedne i dvije kile (iako postoje i one sitnije varijante). I još jedna zanimljivost – tradicionalni oblik gdje je marcipan “ušuškan” u tijestu simbolizira tek rođenog Isusa zamotanog u pelenu.

Stollen

Stollen
Priprema
30 mins
Kuhanje
40 mins
Spremno za
4 hrs
 

Tradicionalni njemački božićni slatki kruh

Slijed: Desert, Kruh i peciva
Kuhinja: Njemačka
Autor: daliborce
Sastojci
Za tijesto:
  • 2,4 dcl mlakog mlijeka
  • 1 vrećica instant kvasca
  • 100 gr šećera
  • 540 gr glatkog brašna
  • 1 jaje
  • 2 žumanjka
  • 200 gr omekšalog maslaca
  • 2 žličice arome vanilije
  • 1 limun (samo korica)
  • 1 žličica soli
  • 1/2 žličice kardamoma
  • 1/2 žličice muškatnog oraščića
  • 1/2 žličice cimeta
Za dodatke:
  • 250 gr grožđica
  • 80 gr kandirane narančine korice
  • 80 gr kandirane limunove korice
  • 80 gr sjeckanih ili listića badema
  • 1 dcl ruma
  • 200 gr marcipana
Za posipanje:
  • 100 gr otopljenog maslaca
  • šećer u prahu
Postupak
  1. Grožđice, kandiranu narančinu i limunovu koricu, kao i bademe stavite u zdjelu i prelijte rumom. Pustite da se namače dok pripremate tijesto.

    Stollen
  2. Pomiješajte mlako mlijeko, kvasac i žlicu šećera pa ostavite na toplom da se kvasac aktivira.
  3. Ostatak šećera pomiješajte s brašnom pa dodajte sve ostale sastojke (jaje, žumanjke, omekšali malac, vaniliju, koricu limuna, sol i začine). Na kraju dodajte i podignuti kvasac s mlijekom.
  4. Kuhačom ili špatulom dobro izmiješajte sve sastojke pa nakon toga rukama (ili što je daleko jednostavnije, u samostojećem mikseru kukom za tijesto) mijesite 10-ak minuta.
  5. Čistu posudu lagano nauljite pa u nju prebacite tijesto i ostavite da se pokriveno diže sat, sat i pol.

  6. Podignuto tijesto malo "ispušite" dlanom pa mu dodajte suho i kandirano voće (ako nije popilo sav rum, prvo ga procijedite da ne bude prevlažno) te malo izmijesite dok se voće ne rasporedi po tijestu (i to je lakše kukom za tijesto).
  7. Tijesto prebacite na podlogu posipanu brašnom, pa istanjite i formirajte kvadrat.
  8. Od marcipana napravite "kobasicu" (dužine kao i stranica tijesta).
  9. "u mislima" podijelite kvadrat na tri trećine pa položite marcipan na granicu lijeve i srednje trećine. Prebacite lijevu stranu preko marcipana (do granice srednje i desne trećine). Zatim i desnu trećinu prebacite ulijevo preko prethodne dvije.
    stollen
  10. Sve malo pritisnite da se dobro spoji, a onda položenom kuhačom ili nekim drugim duguljastim predmetom napravite malu udubinu po dužini stollena. To mu daje tradicionalan oblik.
    Stollen
  11. Prebacite ga na pleh za pečenje (na pek papir), pokrijte i ostavite da se diže još 45 minuta do sat vremena.
  12. Kad se završno digne pecite na 180 stupnjeva oko 40 minuta.
  13. Topli stollen premažite otopljenim maslacem i obilato posipajte šećerom u prahu. Ako je potrebno, ponovite to još jednom sve dok ne dobijete koru od maslaca i šećera. Ona će pomoći da duže ostane svjež.
Bilješke

Mjere su dovoljne za jednu veeeliku ili dvije manje štruce.

Ovakav Stollen dobro zamotajte u prijanajuću foliju i možete ga na hladnom i suhom mjestu čuvati oko dva tjedna.