Stromboli se uglavnom radi s tijestom za pizzu i raznim nadjevima… Ime je dobio po talijanskom otoku i vulkanu blizu Sicilije, a prema navodima wikipedie prvi je put ovo jelo napravljeno zapravo u SAD-u u jednoj pizzeriji nedaleko od Philadelphie…

Za izradu strombolija trebat ćete pola tijesta za pizzu kojeg možete pronaći na ovom linku


Stromboli
Priprema
10 mins
Kuhanje
20 mins
Spremno za
30 mins
 

Rolana pizza

Slijed: Party, Snack
Kuhinja: Američka, Talijanska
Tagovi: pizza, rolada, stromboli
Porcija: 6 porcija
Autor: daliborce
Sastojci
  • 400 gr tijesta za pizzu (pola količine recepta iz bilješki)
  • 5-6 žlica pasirane rajčice
  • 1 žličica suhog origana
  • 1/2 žličice suhog bosiljka
  • sol i papar
  • 100 gr šunke
  • 100 gr gaude ili nekog masnog sira
  • 1 žumanjak
  • malo parmezana
Postupak
  1. Tijesto za pizzu razvaljajte na pek papiru (da vam bude lakše rolati) u oblik pravokutnika pa ga tanko premažite pasiranom rajčicom cca 1 cm od ruba. Začinite s malo soli, papra, origanom i bosiljkom.
  2. Preko toga ravnomjerno složite šunku i ribani sir.
  3. Onih cca 1 cm rubova koje ste ostavili praznima prebacite preko sastojaka kako ne bi iscurili tijekom pečenja. Zarolajte stromboli i prebacite (zajedno s pek pepirom) na lim za pečenje.
  4. Premažite žutanjkom i posipajte ribanim parmezanom. Pecite 10 minuta na 220 stupnjeva pa smanjite na 180 i pecite dodatnih 10-12 minuta. Prije posluživanja ostavite bar 5 minuta da se ohladi.
Bilješke

Potrebno vam je pola količine tijesta za pizzu, a recept možete pronaći ovdje:

moja-kuhinja.com.hr/tijesto-za-pizzu/