Postoje jela koja su kod mene jednostavno nezaobilazna tijekom blagdana… Tako je za Uskrs sa šunkom u kruhu. I nakon što sam neko vrijeme vrludao i lutao tražeći najbolji recept,  našao sam ga upravo u ovom.

Kao i u slučaju pince (recept je ovdje), tako i u slučaju šunke u kruhu više neće biti kemijanja, jer ovo je “onaj pravi”… Recept sam pronašao na coolinarici pa je red i da spomenem LuAnn jer ne bi bilo lijepo da pripišem zasluge sebi 🙂


Šunka u kruhu
Priprema
30 mins
Kuhanje
45 mins
Spremno za
3 hrs 15 mins
 

Mekani kruh oko sočne šunke - ima li išta ljepše kad je Uskrs u pitanju...

Slijed: Glavna jela
Kuhinja: Domaća
Porcija: 12 porcija
Autor: daliborce
Sastojci
Tijesto:
  • 1 kg glatkog brašna
  • 4,5 dcl mlake vode
  • 1 žlica meda
  • 1 kockica svježeg kvasca
  • 2 jaja
  • 1 žličica soli
  • 50 gr omekšalog maslaca
  • 250 gr krem sira
Ostalo:
  • 1 kg šunke
  • 30 gr maslaca sobne temperature
  • 1 žumanjak
  • sjemenke sezama
Postupak
  1. Stavite kuhati šunku cca sat vremena. Nakon što je kuhana, očistite ju od kože i viška masnoće s vanjske strane pa stavite da se ocijedi i hladi.

  2. U 2 dcl mlake vode izmrviti kvasac, dodati med i žlicu brašna pa sve pomiješati i staviti da kvasac proradi cca 15-ak minuta.

  3. Pomiješajte brašno, sol, jaja, maslac, krem sir, otopljen kvasac i ostatak vode (još 2,5 dcl) u velikoj posudi za miksanje pa zamijesite glatko tijesto. Ja sam ga mijesio 10-ak minuta mikserom s "kukom" za tijesto.

  4. Tijesto ostavite cca sat vremena da se diže na toplom mjestu. Nakon toga ga malo premijesite i pustite da se diže još pola sata.

  5. Polovicu tijesta razvaljajte i u nju "obucite" šunku. Preostalu polovicu podijelite na dva dijela. Svaku polovicu razvaljajte, namažite maslacem i zarolajte u roladu koju zatim režite na komade od cca 5-6 cm.

  6. Na maslacem premazan lim za pečenje u sredinu stavite šunku u tijestu, a okolo poslažite roladice. Ostavite pola sata da se sve digne, namažite razmućenim jajem i po želji posipajte sezamom ili nekim drugim sjemenkama.

  7. Pecite 45 minuta na 175 stupnjeva. Ako dijelovi počnu prebrzo tamniti prekrijte ih folijom. Na pola pečenja ubacite par kockica leda u pećnicu kako bi se stvorila dodatna vlaga koja će kruh učiniti mekšim.