Ono kad pronađeš recept za koji unaprijed znaš da će izazvati ovisnost… i budeš u pravu…

Dakle, ove pužiće s cimetom već neko vrijeme namjeravam napraviti, samo nikako nisu dolazili na red. A osim ove švedske verzije, doći će na red i ona američka – s preljevom… 🙂 A što se tiče ovisnosti koju sam spomenuo gore, pa citat jednog britanskog kuhara (Edd Kimber) možda najbolje opisuje o čemu se radi:

Volim cimet rolice, i često ih pojedem puno previše. Onako svježe iz pećnice, dok se miris maslaca i cimeta širi kuhinjom, ma ne postoji način kako im odoljeti…

cimet rolice


Švedske cimet rolice
Priprema
20 mins
Kuhanje
20 mins
Dizanje
2 hrs
Spremno za
2 hrs 40 mins
 

Rolice s cimetom koje izazivaju ovisnost 🙂

Slijed: Kruh i peciva
Kuhinja: Skandinavska
Porcija: 12 rolica
Autor: daliborce
Sastojci
Za tijesto:
  • 250 ml mlijeka
  • 100 gr maslaca
  • 1 jaje
  • 500 gr glatkog brašna
  • 1 žličica kardamoma
  • 50 gr šećera u prahu
  • 1 prstohvat soli
  • 1 vrećica suhog kvasca
Za nadjev:
  • 100 gr smeđeg šećera
  • 2 žlice cimeta
  • 75 gr maslaca na sobnoj temperaturi
Za preljev:
  • 1 jaje
  • krupni šećer
Postupak
Tijesto
  1. Stavite mlijeko i maslac na srednju vatru i zagrijavajte dok se maslac ne otopi. Maknite s vatre i pustite da se malo ohladi pa umiješajte jedno jaje.
  2. U posudu za miješanje stavite brašno, kardamom, šećer u prahu i sol pa pomiješajte. Dodajte i kvasac.
  3. Ulijte tekuće sastojke u suhe. Mijesite dok ne dobijete glatko i elastično tijesto. Ostavite da se diže prekriveno prijanjajućom folijom oko sat vremena.
  4. Nakon što se tijesto diglo, pobrašnite podlogu i razvaljajte ga u oblik pravokutnika dimenzija otprilike 25 x 35 cm (bit će vam oko 0,5 cm debelo).
Nadjev
  1. Za nadjev pomiješajte smeđi šećer, cimet i maslac da dobijete pastu koju možete razmazati. Slobodno stavite maslac na nekoliko sekundi u mikrovalnu da bude maziviji (ali pazite da ga ne otopite).
  2. Razmažite nadjev ravnomjerno po razvaljanom tijestu pa sve zarolajte u roladu.
  3. Prerežite roladu jako oštrim nazubljenim nožem na 12 šnita.
  4. Slažite ih na lim za pečenje podložen pek papirom (ostavite malo prostora između) pa prekrijte krpom i ostavite još cca sat vremena da se dižu.
Preljev
  1. I na kraju, prije pečenja, premažite lagano umućenim jajetom i posipajte krupnim šećerom.
  2. Pecite na 180 stupnjeva oko 20 minuta
Bilješke

Najbolje ih je pojesti dok su friški i topli.