Comfort food ili hrana za utjehu – hrana koja pruža emocionalnu utjehu osobi koja ju jede, neovisno o tome radi li se o hrani koja podsjeća na djetinjstvo, hrani koja podsjeća na neku osobu, ili je pozitivno vezana uz neko vrijeme ili mjesto. Najčešće se radi o kaloričnim i bogatim jelima.

Postoje mnoga jela koja osobno mogu svrstati u hranu za utjehu, ali među najznačajnijima su jela poput gulaša ili safta… Nešto jako hranjivo i fino, nakon čega se osjećate baš “utješeno”…

svinjski saft s vinom

svinjski saft s vinom


Svinjski saft s vinom
Priprema
15 mins
Kuhanje
2 hrs 45 mins
Spremno za
3 hrs
 

Jelo koje se može vrlo lako prilagoditi ovisno o sastojcima koje imate doma. Svinjetina ili junetina, tijesto ili krumpir.

Slijed: Glavna jela
Kuhinja: Domaća
Porcija: 4 porcije
Autor: daliborce
Sastojci
  • 500 gr svinjskog buta
  • biljno ulje ili svinjska mast
  • 2 veća luka
  • 2 mrkve
  • 2 stabljike celera
  • 1 žlica crvene paprike
  • 2 žlice koncentrata rajčice
  • 2 dcl crvenog vina
  • 5 dcl vode
  • sol, papar
Postupak
  1. Meso narežite na kockice pa ih dobro popržite na vrućem ulju ili masti. Nemojte pretjerati s količinom mesa kojeg pržite istodobno, jer se ono mora dobro na naglo popeći sa svih strana, a ako mesa imate previše u tavi, ono će se zapravo kuhati. Rađe pecite u dva navrata.

  2. Nakon što je meso posmeđilo sa svih strana, maknite ga van iz tave, smanjite vatru pa na istoj masnoći popržite luk. On mora dobro omekšati, a da pri tom ne zagori pa ga rađe pržite dulje vremena na srednjoj vatri.

  3. Kad je luk omekšao, dodajte i ostalo sitno sjeckano povrće pa sve pržite nekoliko minuta. Zatim dodajte mljevenu papriku i koncentrat rajčice. Dobro pomiješajte i zalijte crvenim vinom. Vratite i meso.

  4. Kad vino zakuha smanjite na najmanju vatru, poklopite i kuhajte cca 2 sata. Povremeno pomiješajte i podlijevajte vodom. Ovisno o tome želite li jušniju varijantu poput gulaša ili gušću poput perkelta, dodajte više ili manje vode, ali svakako pazite da vam se sve lijepo poveže.

  5. Pred kraj kuhanja začinite po želji i poslužite s krumpirom, tjesteninom ili njokima.