Masala se prevodi kao začinska mješavina pa vas zato ne treba čuditi što postoji mnoštvo indijskih masala… S druge strane, tandoor je ovalna glinena (ili u moderno vrijeme metalna) pećnica koja se u Indiji koristi za pripremanje mnogih oblika hrane. Koristi se za pečenje ili za kuhanje (u glinenim posudama)… Temperatura koja se postiže u takvoj pećnici može biti čak i do 480 stupnjeva. Vjerojatno nemate takvu pećnicu doma, pa je vesela vijest ta da mnoge varijante jela možete pripremiti u običnoj pećnici ili na grillu uz dodatak ove mješavine začina…

Kao i kod većine mješavina začina, tako ni ovdje ne postoji jedinstvenost recepta. Svaka kuća ima neku svoju verziju i tajni dodatak. Ipak, neke su stvari uobičajene, a to su “topli začini” poput cimeta, klinčića, kardamoma, papra i kumina (garam masala) te kurkuma, đumbir i muškatni oraščić. Ovdje je samo jedna od varijanti recepata u omjerima koji meni najviše odgovaraju, a vi ste slobodni poigrati se i pronaći svoju najdražu kombinaciju…


Tandoori masala
Priprema
5 mins
Spremno za
5 mins
 

Napravite sami ovu indijsku mješavinu začina

Slijed: Začini
Kuhinja: Indijska
Autor: daliborce
Sastojci
  • 1 žlica sjemenki korijandera
  • 1 žlica kumina
  • 1 žlica crvene paprike
  • 1 žličica papra
  • 2 žličice soli
  • 1 žličica kurkume
  • 1/2 žličice muškatnog oraščića
  • 1 žličica đumbira u prahu
  • 1 žličica klinčića
  • 1 žličica cimeta
Postupak
  1. Sve sastojke dobro usitniti u mužaru ili mlincu (bez prethodnog tostiranja)
Bilješke

Čuvati u hermetički zatvorenoj posudi