Tangzhong je (uglavnom azijska) metoda izrade kruha gdje se prvo napravi starter – vodeni roux, odnosno mješavina brašna i vode koja se kuha do 65 stupnjeva pa hladi na sobnu temperaturu. Takav starter omogućava da kruh bude dulje svjež i mekan…

Lagao bih vas kad bih rekao da sve to mogu i potvrditi jer je ovaj kruh tako fin i mekan da kod mene nestaje isti ili eventualno idući dan 🙂 Inače, možete ga i puniti raznim slatkim ili slanim nadjevima, ali ovdje za početak donosim osnovno tijesto…

Dakle, kao što sam već i spomenuo, prvo se radi vodeni roux (neki ga rade s mlijekom, ali to onda više definitivno nije vodeni roux) i to u omjeru – koliko brašna, pet puta više vode… Zagrijava se na laganoj vatri do 65 stupnjeva ili (ako nemate termometar) dok ne dobijete pastu poput ove na slici…

tangzhong

Zatim se radi tijesto od brašna, mlijeka, kvasca i maslaca (uz dodatak gore pripremljenog startera). Kao i kod ostalih dizanih tijesta, slijedi dizanje pa izrada kruha. Ja ga volim napraviti u obliku četiri male rolice jer se tako manje suši – zapravo kao da imate četiri velika peciva, a ne jedan kruh…

tangzhong mlijecni kruh

tangzhong mlijecni kruh

Nakon toga još malo dizanja, pa malo žumanjka i sezamovih sjemenki (što je totalno opcionalno, ali meni ljepše izgleda)… i onda pečenje 🙂

tangzhong mlijecni kruh

tangzhong mlijecni kruh


Tangzhong mliječni kruh
Priprema
20 mins
Kuhanje
35 mins
Spremno za
3 hrs
 

Kruh koji ostaje duže svjež uz pomoć malog trika...

Slijed: Kruh i peciva
Kuhinja: Azijska
Porcija: 4 rolice
Autor: daliborce
Sastojci
Za Tangzhong starter (ili vodeni roux):
  • 1 dcl hladne vode
  • 20 gr glatkog brašna
Za kruh:
  • 375 gr glatkog brašna
  • 1 žličica soli
  • 1,5 dcl mlakog mlijeka
  • 1 instant kvasac
  • 1 žličica šećera (ako radite slatku verziju, onda 50 gr)
  • 120 gr Tangzhong startera
  • 40 gr maslaca sobne temperature + još malo za kalup
Za premaz i posip:
  • 1 žumanjak
  • 2 žlice vode
  • sjemenke sezama
Postupak
  1. Za starter u lončiću dobro pjenjačom izmješajte brašno i hladnu vodu da nema grudica.

  2. Stavite lončić na laganu vatru i zagrijavajte konstantno miješajući dok ne dosegne temperaturu od 65 stupnjeva (ili ako nemate termometar, dok ne dobijete pastu poput ove na slici).

    tangzhong
  3. Pokrijte starter plastičnom folijom (priljubite ju skroz uz pastu) i ostavite da se ohladi na sobnu temperaturu. Važno je da starter bude iste temperature kao i ostali sastojci za kruh.

  4. Pomiješajte mlako mlijeko, kvasac i žličicu šećera pa ostavite na toplom da se kvasac aktivira.

  5. U veću zdjelu dodajte brašno, sol, ostatak šećera (ako radite slatku varijantu kruha), Tangzhong starter i aktivirani kvasac s mlijekom. Izmijesite kompaktno tijesto. Ja sam mijesio u mikseru sa "kukom" za tijesto cca 5-6 minuta.

  6. Na kraju dodajte maslac sobne temperature i mijesite još nekoliko minuta dok se on ne umijesi u tijesto. Prekrijte tijesto kuhinjskom krpom i ostavite ga da se diže oko 45 minuta do sat vremena - dok se ne udvostruči.

  7. Podignuto tijesto malo premijesite na pobrašnjeloj površini pa ga podijelite na četiri dijela. Od svakog formirajte kuglu i ostavite pokriveno krpom 10-ak minuta da se opusti kako bi ga lakše formirali.

  8. Svaku kuglu prvo razvaljajte na način da bude što duža (vidi sliku). Ako ćete kruh puniti nečim, sad je vrijeme za to. Zarolajte ga u rolicu.

    tangzhong mlijecni kruh
  9. Rolice prebacite u namašćen kalup za kruh, prekrijte plastičnom folijom pa ostavite još 40-ak minuta da se dižu.

  10. Podignute rolice namažite mješavinom žumanjka i malo vode. Posipajte sezamom i stavite peći na 180 stupnjeva oko 35 minuta.

    tangzhong mlijecni kruh
Bilješke

Ovakav kruh može stajati i nekoliko dana (naravno zamotan u vrećicu ili u nekoj hermetički zatvorenoj kutiji)