Ne treba trošiti previše riječi na ovaj talijanski klasik… Desert koji se iznimno brzo priprema (naravno morate se strpiti dok on počiva u frižideru), a ostavlja bez daha. Postoje mnogi koji kavu ne vole, ali ovaj desert ne odbijaju… Ipak, ako želite jednu malo drugačiju verziju, možete probati i ovu s voćem 😉

Ja moram priznati da u većini slučajeva baš i “ne vjerujem” u sirova jaja, pa tako i ova moja verzija tiramisua nije originalna talijanska, već se sirovi bjelanjci zamjenjuju tučenim vrhnjem.

tiramisu u casi

tiramisu u casi

tiramisu u casi

Tiramisu u čaši
Priprema
30 mins
Kuhanje
10 mins
Spremno za
3 hrs 40 mins
 

Talijanski klasik

Slijed: Desert
Kuhinja: Talijanska
Porcija: 8 čaša
Autor: daliborce
Sastojci
Za mascarpone kremu:
  • 3 žumanjka
  • 100 gr šećera u prahu
  • 500 gr mascarponea
  • 2 dcl vrhnja za šlag
I još:
  • 2 dcl kave
  • 0,5 dcl amareta (ili ruma)
  • piškote
  • kakao
Postupak
  1. Žumanjke dobro pomiješajte sa šećerom u prahu pa kuhajte na pari konstantno miješajući 10-15 minuta. Stavite zdjelu u hladnu vodu da se malo ohladi pa umiješajte mascarpone.

  2. Posebno istucite vrhnje u šlag pa lagano špatulom umiješajte u prethodnu smjesu.
  3. Prerežite svaku piškotu na 3-4 dijela (ili koristite mini verzije koje su idealne za ove verzije iz čaše). Vrlo kratko (par sekundi) ih uronite u mješavinu kave i amareta (ili ruma ako nemate amareta).

  4. Na dno čaše stavite par komada piškota, preko njih red kreme, posipajte kakaom. Pa ponovite piškote, krema, kakao.
  5. Na kraju još malo posipajte kakaom i ukrasite s polovicom piškote. E da, ono najgore, ostavite da se ohladi i da se sastojci fino požmu...
Bilješke

Umjesto u čašama, ovaj desert možete prirediti i u velikoj posudi - samo tada ne morate rezati piškote već koristite cijele. Sve ostalo je identično.