Ne treba trošiti previše riječi na ovaj talijanski klasik… Desert koji se iznimno brzo priprema (naravno morate se strpiti dok on počiva u frižideru), a ostavlja bez daha. Postoje mnogi koji kavu ne vole, ali ovaj desert ne odbijaju… Ipak, ako želite jednu malo drugačiju verziju, možete probati i ovu s voćem 😉
Ja moram priznati da u većini slučajeva baš i “ne vjerujem” u sirova jaja, pa tako i ova moja verzija tiramisua nije originalna talijanska, već se sirovi bjelanjci zamjenjuju tučenim vrhnjem.

Talijanski klasik
- 3 žumanjka
- 100 gr šećera u prahu
- 500 gr mascarponea
- 2 dcl vrhnja za šlag
- 2 dcl kave
- 0,5 dcl amareta (ili ruma)
- piškote
- kakao
-
Žumanjke dobro pomiješajte sa šećerom u prahu pa kuhajte na pari konstantno miješajući 10-15 minuta. Stavite zdjelu u hladnu vodu da se malo ohladi pa umiješajte mascarpone.
-
Posebno istucite vrhnje u šlag pa lagano špatulom umiješajte u prethodnu smjesu.
-
Prerežite svaku piškotu na 3-4 dijela (ili koristite mini verzije koje su idealne za ove verzije iz čaše). Vrlo kratko (par sekundi) ih uronite u mješavinu kave i amareta (ili ruma ako nemate amareta).
-
Na dno čaše stavite par komada piškota, preko njih red kreme, posipajte kakaom. Pa ponovite piškote, krema, kakao.
-
Na kraju još malo posipajte kakaom i ukrasite s polovicom piškote. E da, ono najgore, ostavite da se ohladi i da se sastojci fino požmu...
Umjesto u čašama, ovaj desert možete prirediti i u velikoj posudi - samo tada ne morate rezati piškote već koristite cijele. Sve ostalo je identično.