Prije nekoliko sam godina u jednoj poznatoj zagrebačkoj slastičarnici probao bezglutenski kolač imena limunasti badem. Bio sam oduševljen okusom i u nekoliko navrata probao razne varijacije recepata koje sam našao na netu, ali ni jedan nije ostavio onaj “wow” efekt kao taj… Godine su prošle i originala se više nisam ni sjetio dok slučajno nisam naletio na ovaj recept, dao mu priliku i… wow 🙂 Postoje (nevjerojatno) neki koji ne vole cheesecake, pa je bitno spomenuti kako je ricotta ovdje prilično “nadglasana” ostalim sastojcima pa se i tim neljubiteljima ovaj kolač jako svidio.

Torta od ricotte limuna i badema 2

Naravno, ne bih ja bio ja da nije bilo nekih sitnih izmjena pa evo i recepta. Nadam se da će i vas oduševiti kao i mene… Probajte i uživajte 🙂

Torta od ricotte limuna i badema 1

Ukoliko volite neke druge okuse, možete se i poigrati s osnovnom bazom… Ja sam tako u jednoj varijanti dodao maline prije pečenja. Ispalo je ovako:

torta od ricotte badema i limuna s malinama

Torta od ricotte, limuna i badema (bez glutena)
Priprema
20 mins
Kuhanje
40 mins
Spremno za
1 hr
 

Bezglutenska poslastica koja tako neopisivo podsjeća na ljeto...

Slijed: Desert
Kuhinja: Ostalo
Autor: daliborce
Sastojci
  • 240 gr šećera u prahu
  • 120 gr maslaca sobne temperature
  • 1 žlica vanilije
  • korica od tri limuna
  • 4 jaja
  • 220 gr mljevenih badema
  • 250 gr ricotte
  • 1 prstohvat soli
  • 2 žlice sjeckanih badema ili listića
Postupak
  1. Pola količine šećera u prahu pjenasto izmiksajte s mekanim maslacom. Dodajte vaniliju, koricu limuna (od soka napravite limunadu :)) te jedan po jedan žutanjak.

  2. Kad se sastojci spoje dodajte mljevene bademe pa još malo miksajte. Na kraju lagano špatulom umiješajte ricottu.

  3. Bjelanjke koji moraju biti na sobnoj temperaturi tucite s prstohvatom soli na srednjoj brzini sve dok se bjelanjci ne počnu pjeniti.

  4. Zatim pomalo dodajte drugu polovinu šećera u prahu i povećajte brzinu miksera (ali ipak ne na maksimum). Tucite bjelanjke dok ne dobijete sjajni snijeg.

  5. Umiješajte manji dio snijega u onu prvu smjesu, Sad će sve biti malo "rjeđe" pa će vam lakše biti umiješati i ostatak snijega - pažljivo, polako špatulom da što više zraka ostane.

  6. Prebacite smjesu u lagano namašćen kalup obložen pek papirom, zagladite vrh i posipajte sjeckanim badema. Pecite u unaprijed zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva 40-45 minuta.

  7. Nakon toga ugasite pećnicu, lagano otškrinite vrata i pustite da se hladi u tako otvorenoj pećnici.

  8. Servirajte posipano šećerom u prahu.

Bilješke

Mjere su za kalup od 20-24 cm.