Otkad sam u jednoj Zg slastičarnici (onoj istoj koja me inspirirala i za bezglutensku tortu od ricotte, limuna i badema) probao njihovu “naslovnu” tortu, postala je to slastica koja je instantno ušla na neku moju top 10 listu. Nakon dosta oklijevanja (jer teško je nadmašiti original), odlučio sam i napravio svoju verziju. Inače, ovo je torta koja je najbolja onaj dan kad ju i pripremite. Idućih dana kore sve više upijaju vlagu iz kreme pa postaju gnjecave.

amelie torta s bademima sumskim vocem i vanilijom

A poigrao sam se i s ukrasima (recepte za njih možete pronaći odvojeno da baš ne stavljam sve u jedan recept: ovdje za crvenu koraljnu verziju, a ovdje za karameliziranu čipkastu). Ako ćete ih raditi, stavite ih na tortu tik pred posluživanje, jer će se u frižideru skroz opustiti. Do tada ih čuvajte u limenoj kutiji.

amelie torta s bademima sumskim vocem i vanilijom

Što se tiče same torte, sastoji se od tri osnovne komponente – prva su četiri dacquoise kore s bademima (više o Dacquoise)

amelie torta s bademima sumskim vocem i vanilijom

Druga komponenta je krema od šumskog voća (u ovoj mojoj verziji su bile maline i borovnice, ali kod vas može biti što god volite)

amelie torta s bademima sumskim vocem i vanilijom

I treća osnovna komponenta je krema od vanilije – ona klasična slastičarska koju uvijek radim po istom receptu… U ovoj verziji je malo razblažena sa šlagom. Kako se dvije kreme ne bi pomiješale, slastičarsku kremu nisam razmazivao već samo ovako nanio preko voćne kreme i poklopio novom korom.

amelie torta s bademima sumskim vocem i vanilijom

I na kraju sam dobio ovo 🙂 i bio sam jaaaaako sretan…

amelie torta s bademima sumskim vocem i vanilijom

ameli snita

A sad, evo i recepta…


5 from 1 vote
amelie torta s bademima sumskim vocem i vanilijom
Torta s bademima, šumskim voćem i vanilijom
Priprema
1 hr
Kuhanje
1 hr
Spremno za
8 hrs
 

Jedna od meni najdražih torti...

Slijed: Desert
Kuhinja: Ostalo
Autor: daliborce
Sastojci
Dacquoise od badema:
  • 6 bjelanjaka (oko 220-240 gr)
  • 1 prstohvat soli
  • 200 gr šećera
  • 240 gr mljevenih badema
Krema od malina ili šumskog voća:
  • 250 gr malina ili šumskog voća (mogu i smrznute)
  • 60 gr šećera
  • 2 žlice limunovog soka
  • 2-3 žlice vode
  • 2 žumanjka
  • 10 gr gustina
  • 35 gr maslaca sobne temperature
Slastičarska krema:
  • 5 dcl mlijeka
  • 1 mahuna vanilije (ili ekstrakt, vanilin šećer)
  • 100 gr šećera
  • 4 žumanjka
  • 20 gr gustina
  • 30 gr glatkog brašna
  • 40 gr maslaca sobne temperature
I još:
  • 3 dcl vrhnja za šlag
  • listići badema
Postupak
Dacquoise od badema:
  1. Ja sam za ove kore koristio samo dno od torte (24 cm) prekriveno pek papirom. Imao sam dva što je omogućilo da čim jedna bude gotova, drugu stavljam peći. Tek kad se dno ohladi, na njega ide novi pek papir i nova kora. Nikako ne koristite vruće dno. Možete koristiti i veliki lim od pećnice (ako je skroz ravan) pa na pek papiru nacrtati kružnice veličine 24 cm.

  2. Miksajte bjelanjke s prstohvatom soli dok se ne počnu pjeniti. Zatim postupno dodajte šećer i miksajte dok ne dobijete čvrsti snijeg, a šećer se skroz razgradi.
  3. Lagano umiješajte mljevene bademe u bjelanjke kako bi vam smjesa ostala prozračna.
  4. Podijelite smjesu na 4 jednaka dijela pa razmažite (ili koristite slastičarsku vrećicna pek papir u oblik kruga, što je moguće ravnomjernije. Treba biti tanko tek nekoliko milimetara.
  5. Pecite na 180 stupnjeva 12-14 minuta dok ne dobije boju i postane "hrskav".
  6. Izvadite iz pećnice, odmah pek papir s korom maknite s lima i pustite da se ohladi. Kad se kora ohladi odlijepite s nje pek papir i položite na ravnu površinu kako ne bi pucala.
    amelie torta s bademima sumskim vocem i vanilijom
  7. Ponovite isto i za preostale tri kore.
Krema od malina ili šumskog voća:
  1. Voće, šećer, limunov sok i vodu stavite kuhati na srednje jaku vatru. Povremeno pomiješajte. Nakon 10-15 minuta voće će se raspasti, a šećer otopiti.
  2. Maknite sve s vatre, malo ohladite i usitnite u blenderu.
  3. Protisnite kroz sito kako bi izbjegli sitne koštice u kremi. Ako vam to ne smeta, slobodno preskočite ovaj korak.
  4. U posebnoj posudi dobro izmješajte škrobno brašno i žumanjke.
  5. Voćni pire vratite na vatru pa neka smjesa opet zakipi. Zatim dio pirea pomiješajte sa smjesom žumanjaka i škrobnog brašna da se jaja temperiraju pa sve vratite na laganu vatru (k ostatku pirea).
  6. Kuhajte oko 5 minuta stalno miješajući dok se krema ne počne stiskati. Maknite s vatre, umiješajte maslac i prebacite u drugu posudu. Priljubite preko vrha plastičnu foliju, ohladite prvo na sobnu temperaturu, a onda u frižider.
Slastičarska krema:
  1. Izmutite žumanjke, šećer i vaniliju (ako koristite vanilin šećer ili ekstrakt). Dodajte brašno, gustin i par žlica hladnog mlijeka pa sve dobro izmutite da nema grudica.
  2. Ako koristite mahunu vanilije, razrežite ju po dužini pa sastružite sjemenke koje zajedno s mahunom dodajte ostatku mlijeka. Zagrijavajte ga do vrenja.
  3. Kad mlijeko zakipi, dodajte ga u smjesu s jajima, dobro miješajući cijelo vrijeme da se smjesa temperira. Zatim sve zajedno vratite na vatru i kuhajte nekoliko minuta dok ne dobijete teksturu pudinga.
  4. Maknite s vatre, prebacite u drugu (hladnposudu i miješajte da se krema mrvicu ohladi. U još toplu (ali nikako vrućkremu dodajte omekšali maslac i sve dobro pomiješajte.
  5. Priljubite plastičnu foliju uz samu kremu da se ne stvara korica pa ohladite na sobnu temperaturu i zatim u frižider da se skroz ohladi.
  6. Posebno izmutite vrhnje u čvrsti šlag.
  7. Ohlađenu kremu pomiješajte s polovicom šlaga (ostatak je za premaz zadnje kore i ukrašavanje).
  8. Ovu kremu si odmah podijelite na 4 dijela pa 3 dijela posebno stavljajte u vrećicu za ukrašavanje. Tako ćete točno znati koliko je trebate iskoristiti u kojem koraku. Zadnja četvrtina će vam ostati za uređivanje ruba torte i eventualno ukrašavanje.
Slaganje torte:
  1. Na pladanj za posluživanje stavite prvu koru.
  2. Na kori, uz sam rub, napravite slastičarskom kremom kružnicu debelu pola cm. Ona će spriječiti da se voćna krema razlije preko ruba.
  3. Zatim u sredinu razmažite nešto manje od trećine voćne kreme.
    amelie torta s bademima sumskim vocem i vanilijom
  4. Preko nje vrećicom istisnite tanki sloj slastičarske kreme. Nemojte pokušavati razmazivati jer će se crvena i žuta krema samo pomiješati.
    amelie torta s bademima sumskim vocem i vanilijom
  5. Sve preklopite drugom korom i lagano pritisnite.
  6. Ponovite postupak još dva puta. Na kraju će vam ostati četvrtina slastičarske kreme i malo voćne (ako ste stavljali manje od trećine).
  7. Zadnju koru za sad ne premazujete ničim. Stavite tortu u frižider da se malo stisne.
  8. Ohlađenu tortu izvadite iz frižidera i s preostalim dijelom slastičarske kreme premažite samo rub torte.
  9. Na rub zatim prilijepite listiće badema. Vratite u frižider da se još do kraja stisne.
  10. Na kraju, vrh torte (zadnju korpremažite tankim slojem šlaga. Preostali šlag možete obojati s malo one voćne kreme koja vam je ostala ili žute ako vam je ostalo štogod pa ukrasiti uz pomoć vrećice za ukrašavanje. Ako vam ništa od krema nije ostalo, onda ukrasite šlagom i pokojom malinom. Vratite sve u frižider do posluživanja.
Bilješke

Ova je torta najbolja isti dan kad ju završite. Slijedećih dana kore postaju sve gnjecavije jer se otpuste upijajući kremu.