Za sve ljubitelje čokolade (a ima li nekog tko to nije?) slijedi prava poslastica – čokoladna bomba s pet nijansi čokolade… Da, meni one uobičajene tri nisu bile dovoljne, pa sam ju umiješao i u biskvit, a i glazura je u tom tonu… Tko ne voli čokoladu, nek ne čita dalje, jer ovo doista nije recept za takve 🙂 Isto tako, kao što sam već gore spomenuo, radi se o pravoj čokoladnoj kalorijskoj bombi jer je unutra ugurano gotovo kilogram čokolade.

Torta s pet nijansi cokolade

Torta s pet nijansi čokolade
Priprema
1 hr
Kuhanje
40 mins
Spremno za
5 hrs
 
Za sve ljubitelje čokolade
Slijed: Desert
Kuhinja: Ostalo
Porcija: 20 šnita
Autor: daliborce
Sastojci
Biskvit:
  • 250 gr glatkog brašna
  • 400 gr smeđeg šećera
  • 1/2 žličice soli
  • 2 žličice sode bikarbone
  • 1 žličica praška za pecivo
  • vanilija ili vanilin šećer
  • 120 gr tamne čokolade
  • 2 jaja
  • 2,4 dcl mlaćenice
  • 1 dcl ulja
  • 125 ml espreso ili instant kave
Zamjena za mlaćenicu:
  • 2,4 dcl mlijeka
  • 1 žlica limunovog soka
Tamna ganache krema:
  • 200 gr tamne čokolade
  • 2 dcl vrhnja za šlag
Bijela ganache krema:
  • 200 gr bijele čokolade
  • 1,5 dcl vrhnja za šlag
Mliječna ganache krema:
  • 200 gr mliječne čokolade
  • 2 dcl vrhnja za šlag
Ganache glazura:
  • 200 gr tamne čokolade
  • 2 dcl vrhnja za šlag
  • 2 žlice meda
Postupak
Biskvit:
  1. Ako nemate mlaćenicu, najjednostavnija zamjena je da mlijeku dodate žlicu limunovog soka, pomiješate, pustite da odstoji bar 5 minuta pa pomiješate ponovno.

  2. Za biskvit prvo na pari otopite čokoladu i pustite da se malo prohladi. 

  3. U jednoj zdjeli dobro pomiješajte sve suhe sastojke (brašno, šećer, sol, prašak za pecivo, sodu bikarbonu). 

  4. U drugoj zdjeli miksajte mlaćenicu, ulje, jaja, vaniliju i otopljenu čokoladu. Kad se smjesa fino sjedinila, dodajte ju suhim sastojcima i miksajte dalje. Na kraju miksajući dodajte i kavu.

  5. Kalup za tortu obložite pek papirom na dnu, a stijenke namažite maslacem i malo pobrašnite. Pećnicu unaprijed zagrijte na 175 stupnjeva. Ulijte pola smjese za biskvit i pecite 35 minuta. Ostavite da se ohladi pa ga izvadite. Zatim ispecite drugi dio biskvita. Naravno, ako imate dva jednaka kalupa i oni vam istovremeno stanu u pećnicu, "na konju ste".
Ganache kreme:
  1. Za sve ganache kreme je procedura ista. Vrhnje za šlag stavite na vatru i zagrijavajte gotovo do vrenja. Zatim ga maknite s vatre i prelijte preko sitno sjeckane čokolade. 

  2. Ostavite minutu pa dobro pomiješajte žlicom ili špatulom dok se sva čokolada ne otopi. Za crnu i mliječnu čokoladu stavite omjer 200 gr čokolade s 2 dcl vrhnja, a za bijelu smanjite količinu vrhnja na 1,5 dcl. 

  3. Ganache kreme stavite u zamrzivač na 15-ak minuta pa ih izradite mikserom.

Slaganje torte:
  1. Kombinirajte biskvite i kreme kako vas je volja, ali prije nanošenja novog sloja stavite tortu na pola sata u frižider da se prethodna krema stisne. Ja sam na prvi biskvit stavio crni ganache (pa u frižider), zatim bijeli ganache (frižider), drugi biskvit, mliječni ganache (i u frižider).
Ganache glazura:
  1. Za glazuru je postupak sličan, samo nema miksanja. Natrgajte tamnu čokoladu i dodajte med. Zalijte vrućim vrhnjem, pustite minutu, dobro pomiješajte da se čokolada i med otope i odmah prelijte preko hladne torte. Stavite u frižider da se stisne. Ukrasite po želji.
Bilješke

Mjere su dovoljne za kalup veličine 24 cm