Iako je kod ove torte naglasak na gnijezdu i pisanicama, ako taj dio izostavite dobit ćete jednu vrlo jednostavnu i finu tortu koju možete pripremiti i za neke druge prilike…

Puno sam čačkao po netu i tražio ideje za gnijezdo. Čak mi nije bilo važno da ono bude jestivo ili fino, ali je bilo važno da bude od jestivih namirnica. I da bude efektno. Tako sam se odlučio upravo za ovu verziju od rižinih rezanaca obloženih otopljenom čokoladom.

uskrsno gnijezdo

uskrsno gnijezdo


Uskrsno gnijezdo
Priprema
30 mins
Kuhanje
15 mins
Spremno za
2 hrs
 

Torta s orasima, mascarponeom i narančom

Slijed: Desert
Kuhinja: Ostalo
Porcija: 12 porcija
Autor: daliborce
Sastojci
Za biskvit:
  • 4 jaja
  • 1 prstohvat soli
  • 100+20 gr šećera
  • 0,25 dcl ulja
  • 80 gr mljevenih oraha
  • 50 gr glatkog brašna
Za nadjev:
  • 250 gr mascarponea
  • 100 gr šećera
  • 2 dcl vrhnja za šlag
  • 2 naranče
Za gnijezdo:
  • 20 gr tankih rižinih rezanaca
  • 60 gr tamne čokolade
I još:
  • džem od naranče
  • svježe voće (maline, borovnice...)
  • slatka jaja (bomboni, čokoladna...)
Postupak
Biskvit:
  1. Prvo izmiksajte bjelanjke s prstohvatom soli i 100 gr šećera u čvrsti snijeg. Zatim im dodajte (špatulom, lagano) žutanjke pomiješane s uljem. Na kraju pomiješajte ostale suhe sastojke - orahe, brašno i 20 gr šećera te ih (ponovno lagano špatulom) dodajte prethodnoj smjesi.

  2. Kalup za tortu namastite, dno prekrijte pek papirom pa ulijte smjesu i pecite na 180 stupnjeva 15 minuta. Pustite da se ohladi pa ga prerežite na dva dijela.
Krema:
  1. Izmiksajte mascarpone, šećer te ribanu koricu od dvije naranče i 2 žlice cijeđenog soka naranče.
  2. Posebno istucite vrhnje u šlag pa dodajte prvoj smjesi.
  3. Ostavite pola sata u frižideru da se ohladi.
Gnijezdo:
  1. Rižine rezance natrgajte na komadiće od 5-6 centimetara i stavite u neku posudu.
  2. U mikrovalnoj ili na pari otopite čokoladu pa njom prelijte rezance. Pažljivo (da baš ne slomite rezance) miješajte dok rezanci ne budu skroz pokriveni čokoladom.
  3. Uzmite okruglu zdjelu promjera 15-ak cm i obložite ju plastičnom folijom. U nju prebacite čokoladirane rezance i rasporedite ih da formiraju gnijezdo.
  4. Stavite u frižider na pola sata da se čokolada stvrdne pa pažljivo izvadite iz zdjele i "ogulite" foliju.
Slaganje:
  1. Prvi sloj biskvita premažite s malo džema od naranče.
  2. Zatim premažite s otprilike polovicom kreme.
  3. Po želji u tako razmazanu kremu dodajte pokoju svježu borovnicu i malinu (za ovježenje).
  4. Prekrijte drugim slojem biskvita pa i njega premažite kremom.
  5. Na vrh stavite gnijezdo, popunite jajima i ukrasite po želji
Bilješke

Navedene su mjere dovoljne za tortu promjera cca 20 cm