Blagdansko vrijeme koje je pred nama obilježava se na različite načine diljem svijeta… Međutim, bez obzira koji blagdan slavili u kojem dijelu planete, ono što ih sve povezuje je – dobrota, ljubav, zajedništvo i dobra hrana… Kako bi upoznali neke druge običaje, ali i podsjetili se na neke već poznate, u slijedećim ću danima pokušati predstaviti neke od njih… Nadam se da će vam to putovanje biti zanimljivo, kao i neka prethodna…

Za početak idemo na drugi kraj svijeta, u Kanadu… Tradicionalno se (kao i kod nas uostalom) obitelj i prijatelji okupljaju na Badnju večer te uz druženje ukrašavaju kuću te iščekuju ponoć i dolazak Božića. Jedno od jela koje se na tom poslijeponoćnom meniju gotovo neizostavno nalazi (posebno u francuskom dijelu Kanade) je Tourtière – mesna pita začinjena cimetom, klinčićima, anisom i sličnim zimskim začinima. U današnje vrijeme postoje brojne verzije s raznim oblicima mesa, pa čak i morskih plodova, ali samo je jedna prava Tourtière – s miksom junećeg i svinjskog mesa. Radi se u velikoj posudi za pite s preko kilogramom mesa jer treba nahraniti cijelo društvo… A s obzirom na dodavanje (u to vrijeme) egzotičnih i skupih začina, smatrala se skupom i radila se isključivo za te prilike…

Tourtiere - kanadska mesna pita

Moja je verzija ipak nešto manja i prilagođena za pola kilograma mesa, ako želite raditi veeeeliku, samo poduplajte sve sastojke 😉 Važno je da prvo napravite nadjev kako bi se on stigao ohladiti… U njega ne ide ni jaje, ni brašno, već zgnječeni krumpir koji će na kraju povezati sastojke i držati ih na kupu…

Tourtiere - kanadska mesna pita

Što se tiče tijesta, ja sam pitu radio s jednakim omjerom glatkog pšeničnog i integralnog pirovog brašna. Vi se možete igrati i koristiti brašno koje volite u pitama…

Tourtiere - kanadska mesna pita

I na kraju sam izrezao od gornjeg tijesta zvijezde. Dva su razloga – ukrašavanje (jer ipak se radi o blagdanskoj piti), te drugi jednako važan – da se naprave rupe kako bi para mogla izlaziti van, inače će vam tijesto puknuti. Ako vam se ne da zamarati s ukrašavanjem, napravite svakako nožem rupe u tijestu.

Tourtiere - kanadska mesna pita

Tourtière - kanadska mesna pita
Priprema
50 mins
Kuhanje
50 mins
Spremno za
3 hrs
 

Mješavina mesa i toplih začina između dvije hrskave korice... 

Slijed: Glavna jela
Kuhinja: Kanadska
Porcija: 4 porcije
Autor: daliborce
Sastojci
Nadjev:
  • 1 krumpir
  • malo ulja
  • 1 luk
  • 500 gr miješanog mljevenog mesa
  • 1/4 žličice cimeta
  • 1/4 žličice anisa
  • 1/4 žličice klinčića
  • 1 prstohvat muškatnog oraha
  • sol, papar
Tijesto:
  • 90 gr glatkog brašna
  • 90 gr integralnog pirovog brašna
  • 1 žličica soli
  • 110 gr hladnog maslaca
  • 0,5 dcl ledene vode
Za premaz:
  • 1 jaje
  • 2 žlice vode
Postupak
Nadjev:
  1. Ogulite krumpir i narežite ga na četvrtine. Stavite ga kuhati u oko pola litre hladne posoljene vode. Kad bude dovoljno kuhan, izvadite ga iz vode i izgnječite vilicom, a vodu nikako ne bacajte jer je krumpir pustio dio škroba u nju i super će nam doći za zgusnuti nadjev.

  2. Dok se krumpir kuha na malo ulja popržite sitno sjeckani luk. Obično vam u receptima piše "dok ne postane mekan i staklast", međutim ovdje idemo koji korak dulje - luk mora lagano dobiti boju jer će dati još više okusa. Ipak, pazite da ne pretjerate pa da izgori.

  3. Dodajte mljeveno meso i dobro ga usitnite kuhačom kako ne bi imali grudice. Ubacite karakteristične "tople" začine, sol i papar po želji te ga popržite 10-ak minuta. Cijelo vrijeme pokušajte kuhačom što više usitniti meso.

  4. Dodajte zgnječeni krumpir i podlijte s malo vode u kojoj se on kuhao. Dobro pomiješajte i kuhajte na laganoj vatri oko pola sata da meso skroz omekša. Ako vam tekućina prebrzo ispari, dodajte je još malo. Ako vam se pak čini da je ima previše, pojačajte vatru da ispari do kraja.

  5. Ukupno ćete trebati oko 2-2,5 dcl te vode od kuhanja krumpira. Važno je da meso bude sočno, ali da nema vode jer će ona natopiti tijesto i bit će gnjecavo umjesto prhko.

  6. Gotov nadjev skroz ohladite, a u međuvremenu pripremite tijesto.

Tijesto:
  1. Pomiješajte brašno i sol pa dodajte kockice hladnog maslaca. Lagano prstima utrljajte maslac u brašno.

  2. Kad dobijete teksturu poput krušnih mrvica dodajte i ledeno hladnu vodu (malo pomalo, možda će vam samo pola količine biti dovoljno) i miješajte špatulom dok se tijesto ne sjedini. Nemojte pretjerati kako bi vam tijesto kasnije bilo čim prhkije. Formirajte disk pa zamotajte tijesto u plastičnu foliju i ostavite u frižider na sat vremena.

Slaganje:
  1. Nakon sat vremena izvadite tijesto iz frižidera, podijelite ga na dva dijela od kojih je jedan cca 60% za dno, a drugi cca 40% za preklapanje. Onaj manji dio vratite u frižider, a veći izvaljajte na pobrašnjenoj podlozi da bude nekoliko cm veći nego kalup.

  2. Prebacite tijesto u posudu za pite (cca 18 cm). Ostavite višak tijesta da slobodno visi preko ruba. Na tijesto stavite dobro ohlađeni nadjev i lagano pritisnite da ne ostane zraka. Stavite u frižider dok sređujete "poklopac".

  3. Kao i prethodno, opet razvaljajte drugi (manji) komad tijesta u krug tek nešto malo veći od kalupa. Rezačem za kekse izrežite minimalno jednu rupu na sredini tijesta kako bi para iz nadjeva mogla izaći van (ili nožem ako vam se ne da tražiti rezače).

  4. Prebacite "poklopac" od tijesta preko nadjeva (stavite ovu rupu u sredinu). pa dobro pritisnite rubove da se dva tijesta spoje. Oštrim nožem odrežite višak tijesta, a vilicom pritisnite dodatno rubove u krug kako bi dobili ljepši uzorak, ali i ojačate spoj.

  5. Tijesto premažite mješavinom jaja i vode pa pecite u dobro ugrijanoj pećnici na 190 stupnjeva oko 50 minuta. Pitu možete jesti toplu, ali je bolja kad se samo malo ohladi.

Bilješke

Mjere su za pitu promjera oko 18 cm.