Stiže jedna prava ljetna mousse torta koju sam nazvao – tropski užitak. Naravno, kako joj i ime kaže, sastojci su tropski – kokos i mango. A kao i u većini ovakvih višeslojnih torti, nema ništa na brzinu… Tako da se morate pripremiti da od početka izrade do kraja trebate bar dan do dva…

Sve počinje izradom kreme i želea od manga koji se smrzavaju, da bi se ohlađeni prebacili na dacquoise od kokosa i badema lagano premazanim džemom od naranče… Ja sam u ovom slučaju koristio kompot od manga, a slobodno možete koristiti i svježi (ali zbija mora biti zreli) mango u kombinaciji s nekim sokom (naranča ili neki tropski okus)

Nakon toga slijedi mousse od kokosa kojim ćemo prekriti cijelu tortu… Ja sam ovaj put u pola smjese dodao malo pirea od maline (zato u slici presjeka imate mousse u dvije boje)… I onda opet hlađenje…

tropski uzitak mousse torta

I na kraju dekoriranje… “strugotine” kokosa (iako možete slobodno posipati i običnim kokosom ako ne nađete ove strugotine), bijelim ganacheom i ružicom od manga…

tropski uzitak mousse torta

Googlao sam malo kako napraviti nešto posebno s mangom i naletio na ovaj video kojeg prenosim ispod… Nek vam se nađe kao ideja (ne samo za mango, već i za neko drugo voće)…

I na kraju (a prije recepta), donosim i presjek koji je nastao jaaaako brzinski tijekom rođendanske proslave tako da možda i nije idealna fotografija, ali to ste već i naviknuli kod mene kad se radi o party tortama… Ali glavno mi je bilo da dobijete dojam kako izgledaju slojevi 🙂

tropski uzitak mousse torta


Tropski užitak mousse torta
Priprema
1 hr
Kuhanje
15 mins
Spremno za
8 hrs
 

Jedna prava ljetna poslastica

Slijed: Desert
Kuhinja: Ostalo
Porcija: 20 porcija
Autor: daliborce
Sastojci
Krema od manga:
  • 80 gr pirea od manga ili soka od manga
  • 2 listića želatine
  • 50 gr šećera
  • 2 žumanjka
  • 10 gr gustina
  • 60 gr mekanog maslaca
  • 1 žličica vanilije
Žele od manga:
  • 300 gr pirea od manga ili soka od manga
  • 20 gr šećera
  • 1-2 žlice limunovog soka
  • 5 listića želatine
Dacquoise od kokosa:
  • 2 bjelanjka
  • 30 gr šećera
  • 1 prstohvat soli
  • 1 žličica limunove korice
  • 30 gr kokosovog brašna
  • 30 gr mljevenih badema
  • 60 gr šećera u prahu
Mousse od kokosa:
  • 400 gr kokosovog mlijeka
  • 100 gr šećera
  • 2 žličice arome vanilije ili vanilin šećer
  • 6 listića želatine
  • 4 dcl vrhnja za šlag
Ganache od bijele čokolade:
  • 100 gr bijele čokolade
  • 0,5 dcl vrhnja za šlag
I još:
  • džem od naranče
  • mango
  • suhi listići kokosa
Postupak
Krema od manga:
  1. Prvo pripremite kalup nekoliko cm manji od glavnog kalupa za tortu na način da ga obložite plastičnom folijom. Tu koristite kalup veličine 18-20 cm.
  2. Pire (ili sok) od manga zagrijavajte na laganoj vatri dok ne zakipi.
  3. U međuvremenu miksajte žumanjke sa šećerom pa dodajte i vaniliju i gustin. Sve dobro sjedinite.
  4. Kad mango zakipi prelijte ga (stalno miješajući) preko mješavine žutanjaka, šećera i gustina. Sve vratite na vatru i kuhajte na laganoj vatri (konstantno miješajući da se ne zgruda) nekoliko minuta dok ne dobijete "pudingastu" smjesu.
  5. Umiješajte namočenu i ocijeđenu želatinu i miješajte dok se ona ne otopi. Ostavite da se malo ohladi (cca 40 stupnjeva) pa umiješajte maslac.
  6. Sve prebacite u onaj pripremljeni kalup pa stavite u škrinju da se stisne.
Žele od manga:
  1. Pire (ili sok) od manga, limunov sok i šećer zagrijavajte dok ne zakipi. Zatim umiješajte namočenu i ocijeđenu želatinu i miješajte dok se ne otopi.
  2. Ostavite da se hladi da bude mlako, ali još uvijek tekuće pa nježno prelijte preko prethodno ohlađene i stisnute kreme u onom manjem kalupu. Opet sve vratite u škrinju da se stisne.
Dacquoise od kokosa:
  1. Pripremite kalup veličine 24 cm. Obložite mu dno pek papirom, a stijenke malo pri dnu premažite maslacem.
  2. U jednoj posudi pomiješajte kokosovo brašno, mljevene bademe i šećer u prahu.
  3. U drugoj posudi miksajte bjelanjke s prstohvatom soli dok se ne počnu pjeniti. Zatim dodajte šećer i limunovu koricu i miksajte dok ne dobijete čvrsti snijeg.
  4. Lagano umiješajte praškaste sastojke u bjelanjke. Samo špatulom umiješavajte kako bi vam smjesa ostala prozračna.
  5. Prebacite smjesu u pripremljeni kalup. Bit će vam najlakše vrečicom za ukrašavanje. Pecite na 180 stupnjeva 15-18 minuta dok ne dobije boju i postane "hrskav".
  6. Pustite da se ohladi pa ga izvadite iz kalupa i odlijepite pek papir.
Mousse od kokosa:
  1. Zagrijte kokosovo mlijeko, šećer i vaniliju sve dok se šećer ne otopi.
  2. Umiješajte namočenu želatinu i ostavite da se hladi.
  3. Istucite vrhnje u čvrsti šlag. Zatim ga dodajte u sad već malo ohlađenu smjesu od kokosa - prvo manji dio pa onda ostatak.
Slaganje torte:
  1. Bočne stranice kalupa veličine 24 cm u kojem ste pekli dacquoise obložite acetatnom folijom kako vam se mousse ne bi lijepio. Ako nemate takvu foliju, poslužit će i pek papir kojeg narežite na trake visine kalupa i obložite ga.
  2. Na dno kalupa prvo stavite dacquoise i premažite ga tankim slojem džema od naranče (poslužit će i neki drugi).
  3. Iz škrinje izvadite kremu i žele od manga koji su sada dovoljno čvrsti da ih lagano možete izvaditi iz kalupa i odlijepiti plastičnu foliju. Stavite ih na sredinu premazanog dacquoisa.
  4. Ako već niste, sad stavite i stranice kalupa pa preko svega prelijte mousse od kokosa.
  5. Stavite u škrinju da se dobro stisne.
Ganache od bijele čokolade:
  1. Vrhnje za šlag stavite zagrijavati na laganoj vatri, a bijelu čokoladu nasjeckajte na što sitnije komadiće i stavite u zdjelu.
  2. Kad je vrhnje vruće (ali ne smije zakipiti) prelijte ga preko bijele čokolade. Ostavite tako minutu-dvije da se čokolada lagano počne topiti.
  3. Nakon minutu-dvije krenite miješati (najbolje silikonskom špatulom) dok se kompletna čokolada ne otopi i ne sjedini s vrhnjem. Ako vam slučajno ostane neotopljenih komadića čokolade, stavite u mikrovalnu samo na nekoliko sekundi pa miješajte dalje.
  4. Ostavite ganache da se dobro ohladi, a nakon toga ga samo lagano izmiksajte, tek toliko da dobijete teksturu kreme pa prebacite u vrećicu za ukrašavanje.
Ukrašavanje i zadnji detalji:
  1. Izvadite tortu iz škrinje. Mousse mora biti skroz stisnut.
  2. Pažljivo odvojite stranice kalupa pa odlijepite foliju ili pek papir. Ako niste koristili ni jedno ni drugo, fenom za kosu lagano zagrijavajte stranice kalupa kako bi ga lakše odvojili.
  3. Ukrasite rub bijelim ganachom, a u sredinu složite komadiće manga (možete napraviti ukras kao ja - pogledajte youtube video kojeg sam priložio). Preostali dio posipajte komadićima kokosa ili kokosovim brašnom.
  4. Stavite u frižider do posluživanja.
Bilješke

Ove su mjere dovoljne za kalup do 24 cm za cijelu tortu, odnosno 18-20 cm za unutarnje slojeve (krema i žele)