Ove sam godine za Uskrs odlučio napraviti kuglof… Dugo sam razmišljao hoće li to biti neki čokoladni, možda jedan od najpoznatijih – mramorni, ili neki treći. Na kraju je odluka pala na citrusnu notu koju daje korica domaćih limuna i jagode koje su se konačno ovih dana pojavile u prodaji…

uskrsni kuglof s limunom i jagodama

Ali nije to mogao biti samo tek takav kuglof, morao sam dodati malo uskrsnih motiva… Pa iako je na ovom kuglofu puno dodataka kako bi uljepšao blagdanski stol, slobodno ga pripremite i u ostale dane – samo izostavite mousse jaja i jestivu mahovinu 🙂 Prelijte ga ganachom ili samo posipajte šećerom u prahu 🙂

uskrsni kuglof s limunom i jagodama

uskrsni kuglof s limunom i jagodama


Uskrsni kuglof s limunom i jagodama
Priprema
20 mins
Kuhanje
1 hr 10 mins
Spremno za
2 hrs
 

Mirisni limunasti kuglof s dodatkom svježih jagoda. 

Slijed: Desert
Kuhinja: Ostalo
Porcija: 20 porcija
Autor: daliborce
Sastojci
Za kuglof:
  • 200 gr glatkog brašna (i još malo za kalup)
  • 1/4 žličice sode bikarbone
  • 1/4 žličice soli
  • 170 gr šećera
  • 110 gr omekšalog maslaca (i još malo za kalup)
  • 110 gr krem sira
  • korica jednog limuna
  • 3 jaja
  • 2 žličice arome vanilije (ili vanilin šećer)
  • 170 gr jagoda
Za ganache:
  • 150 gr čokolade po izboru (ja sam koristio ruby)
  • 1,5 dcl vrhnja za šlag
Za jestivu mahovinu:
  • 2 žlice mrvljenog keksa
  • 2 žlice kokosa
  • 1 žlica šećera u prahu
  • 1 žličica matcha praha
  • 1-2 žličice vode
Mousse jaja (za 8 jaja):
  • 200 gr bijele čokolade
  • 1 dcl mlijeka
  • 4 lista želatine
  • 200 ml vrhnja za šlag
  • jestive šljokice
Postupak
Kuglof:
  1. U jednoj posudi pomiješajte brašno, sodu bikarbonu i sol.

  2. U drugoj posudi pjenasto izmiksajte šećer, maslac, krem sir i limunovu koricu.

  3. U smjesu postupno dodajte jedno po jedno jaje cijelo vrijeme miksajući između dodavanja. Zatim dodajte i aromu vanilije.

  4. Praškaste sastojke dodajte u nekoliko navrata i miksajte dok ne dobijete kompaktnu smjesu bez grudica.

  5. Na kraju špatulom lagano umiješajte nasjeckane jagode.

  6. Prebacite smjesu u prethodno namašćen i lagano pobrašnjen kalup za kuglof. Pecite na 165 stupnjeva otprilike 70-ak minuta. Provjerite čačkalicom je li kuglof pečen.

  7. Izvadite kuglof iz pećnice i ostavite ga u kalupu 10-ak minuta. Zatim ga preokrenite na tanjur ili rešetku za hlađenje. Ovisno o kalupu, možete imati i problema s vađenjem pa si pomozite malim nožićem, lupkanjem po kalupu ili nekim drugim trikovima 🙂 Ostavite da se hladi.

Ganache:
  1. Zagrijte vrhnje za šlag. Važno je da bude vruće, ali da ne zakipi. Čokoladu nasjeckajte što je sitnije moguće kako bi vam se lakše otopila. Ja sam koristio ruby čokoladu, a vi možete tamnu ili mliječnu po izboru. Ako pak koristite bijelu, onda promijenite omjer na oko1,5 puta više čokolade u odnosu na vrhnje.

  2. Prelijte vruće vrhnje preko sjeckane čokolade i ostavite tako nekoliko minuta bez miješanja.

  3. Nakon nekoliko minuta počnite miješati smjesu (najlakše silikonskom špatulom). Miješajte dok ne dobijete ujednačenu smjesu.

  4. Prelijte ganache preko kuglofa. Ako pripremate običnu verziju, tu je i kraj ovog recepta... 

Jestiva mahovina:
  1. Pomiješajte sve sastojke osim vode u jednoj zdjelici. Dodajte malo po malo par kapi vode i miješajte malom žličicom ili nekim štapićem. Vodu kapajte doslovno malo pomalo, samo toliko intenzivira boju matche.

  2. Ostavite da se malo osuši voda koju ste dodali, povremeno pomiješajte da razbijete grudice (to se može desiti ako ste slučajno dodali previše vode). Posipajte po ganachu i lagano pritisnite rukama da se prilijepi.

Mousse jaja:
  1. Otopite bijelu čokoladu na pari, a u posudi zagrijte mlijeko do vrenja pa maknite s vatre.

  2. Mlijeku dodajte namočenu želatinu, a zatim i otopljenu čokoladu. Ostavite da se malo ohladi.

  3. Vrhnje istucite u polutekući šlag pa lagano umiješajte u prohlađenu smjesu od čokolade. Prvo dodajte manji dio šlaga i pomiješajte, pa onda ostatak.

  4. Prelijte mousse u silikonski kalup za jaja, dobro protresite i lupkajte s njim kako ne bi ostalo mjehurića zraka, pa stavite u škrinju da se dobro stegne (minimalno nekoliko sati). 

  5. Izvadite jaja iz kalupa i ukrasite ih po želji jestivim šljokicama.