Kad sam krenuo s ovim malim predstavljanjem blagdanskih običaja, rekao sam kako ću predstaviti Božićne, ali i neke druge običaje. Pa s obzirom da je danas dan koji slavi Sv. Barbaru, evo jedna mala pričica s krajnjeg juga Hrvatske i Crne Gore… Vjerojatno danas već zaboravljena pa stoga i vrijedna spominjanja…

Gotovo se svi običaji 4.12. (ili kod pravoslavnih vjernika 17.12.) vežu uz plodnost – i to u smislu rođenja, ali i plodnost polja, stoke, mora – ukratko svih plodova na zemlji. U nekim krajevima se na taj dan sije i pšenica koja će narasti do Božića, iako je dan Sv. Lucije ipak dosta poznatiji po tome. Uglavnom, na Varin dan (dan Sv. Barbare) u mnogim mjestima od Dubrovnika do Boke Kotorske pripremalo se jednostavno, zdravo jelo imena vara. Vara je uključivala mnoštvo grahorica i sjemenki, a smatralo se da će godina biti plodnija što više vrsta bude u njoj. Bilo je tu svega – graha, graška, boba, kukuruza, leće, slanutka, pšenice, zobi, raži… U nekim je krajevima izrazito važno da bude neparan broj vrsta. Zašto, vjerojatno nitko više ne zna. Sastojci se prvo namaču u hladnoj vodi, pročiste se, te stave kuhati dok ne omekšaju. Kako se radilo o “budućnosti cijele iduće godine”, dobro se pratilo sve, uključujući i s koje strane će vara zakipiti. Ako zakipi sa strane mora, bit će ribe, a ako s kopna, onda će zemlja dobro roditi… Vara se taj dan jela za svaki obrok, a kao svojevrsni blagoslov, davala se i stoci, dok se mali dio bacao u vodu.

I za kraj, pozdravljam vas pozdravom kojim se čestitao današnji dan u nekim krajevima – Čestito vam Sv. Barbara, rodilo vam se, telilo, ždrijebilo, jagnjilo, macilo i leglo, živi i zdravi bili!

Vara
Priprema
15 mins
Kuhanje
1 hr
Spremno za
1 hr 30 mins
 

Tradicionalno varivo od grahorica i sjemenki...

Slijed: Glavna jela
Kuhinja: Domaća
Autor: daliborce
Sastojci
  • mješavina žitarica, sjemenki, grahorica
  • voda
  • sol, papar
  • maslinovo ulje
  • koncentrat rajčice
Postupak
  1. Za ovo jelo nema posebnog recepta. važno je da imate od svega pomalo - graha, graška, boba, kukuruza, leće, slanutka, pšenice, zobi, raži... Sve to prelijte hladnom vodom i pustite da se namače nekoliko sati (preko noći).

  2. Ujutro izlijte vodu, pročistite od eventualnog "smeća" koje je bilo unutra te malo isperite. Stavite u lonac, prelijte hladnom vodom i kuhajte dok sve ne omekša. Pred kraj kuhanja prelijte maslinovim uljem i začinite po želji.

  3. Servirajte s malo koncentrata rajčice (kojeg si svatko može pomiješati u tanjuru)