Danas je bio dan za igranje, istraživanje i neku dozu kreativnosti… Pa nakon što sam napravio ova peciva sa sipinim crnilom, odlučio sam ih napuniti “pljeskavicom” od graha i gljiva…

vege burger

I naravno da će oni istinski mesoljupci reći da to nije to… Ali opet, ja kao jedan od pravih štovatelja finih mesnih delicija, moram priznati da su i ovi burgeri zbilja bili fini 😉

vege burger

Burgere sam oplemenio karameliziranim crvenim lukom, raznih lisnatim salatama, rajčicom, uz malo zrnatog senfa s majonezom i ketchupa… I ne bi bio pravi burger da mu društvo ne prave i domaći krumpirići 🙂

vege burger

Vege burgeri od gljiva i graha
Priprema
10 mins
Kuhanje
10 mins
Spremno za
20 mins
 

Malo drugačiji burger...

Slijed: Glavna jela
Kuhinja: Ostalo
Porcija: 4 burgera
Autor: daliborce
Sastojci
  • malo ulja
  • 1 manji luk
  • 1 češanj češnjaka
  • 200 gr gljiva
  • 1 žličica kumina
  • 1 limenka crvenog graha (oko 250 gr kad se ocijedi)
  • 1 žllica sjeckanog peršinovog lista
  • sol, papar
  • krušne mrvice po potrebi
Postupak
  1. Na malo ulja dinstajte nasjeckani luk pa kad omekša dodajte i protisnuti češnjak, kumin i na sitne komadiće sjeckane gljive. Dinstajte nekoliko minuta dok tekućina koje su gljive pustile ne ispari.

  2. Grah dobro ocijedite pa čak i malo obrišite kuhinjskim ubrusom da smanjite tekućinu koliko je god moguće. Propasirajte ga vilicom ili nakratko izblendajte pa mu dodajte prethodno pripremljene gljive i luk. 

  3. Smjesi dodajte sjeckani peršin, začinite po želji te ukoliko je smjesa jako gnjecava dodajte i žlicu krušnih mrvica.

  4. Oblikujte četiri pljeskavice i pecite ih na malo ulja cca 3-4 minute sa svake strane.