Znam da će mnogi reći kako postoji samo jedan pravi tiramisu – onaj s kavom i amaretom, ali mnogi ovu slasticu zovu voćnim tiramisuom pa ću tako i ja…

Za one malobrojne kojima se ne sviđa kava u desertu ili pripremate desert i za klince pa nije baš primjereno – tu je verzija koja sljubljuje piškote i poznatu kremu s mascarponeom, ali uz dodatak šumskog voća.

vocni tiramisu u casi

vocni tiramisu u casi

vocni tiramisu u casi

Voćni tiramisu u čaši
Priprema
30 mins
Kuhanje
10 mins
Spremno za
3 hrs 40 mins
 

Ako ne volite original s kavom, tu je voćna verzija...

Slijed: Desert
Kuhinja: Talijanska
Porcija: 10 čaša
Autor: daliborce
Sastojci
Za mascarpone kremu:
  • 3 žumanjka
  • 100 gr šećera u prahu
  • 500 gr mascarponea
  • 2 dcl vrhnja za šlag
Za voćni sloj:
  • 300 gr šumskog voća
  • 2 žlice šećera
  • 0,5 dcl vode
  • 1 žlica gustina
I još:
  • 2 dcl soka od malina
  • 0,5 dcl likera od malina opcionalno
  • piškote
Postupak
  1. Žumanjke dobro pomiješajte sa šećerom u prahu pa kuhajte na pari konstantno miješajući 10-15 minuta. Stavite zdjelu u hladnu vodu da se malo ohladi pa umiješajte mascarpone.
  2. Posebno istucite vrhnje u šlag pa lagano špatulom umiješajte u prethodnu smjesu.
  3. Šumsko voće stavite sa šećerom na laganu vatru (po potrebi dodajte malo vode).
  4. Kad voće omekša dodajte gustin (prethodno pomiješan u malo vode) i kuhajte povremeno miješajući nekoliko minuta, dok ne dobijete pomalo pudingastu smjesu.
  5. Prebacite ju u drugu zdjelu i ostavite da se hladi (priljubite prozirnu foliju da se ne stvori korica).
  6. Prerežite svaku piškotu na 3-4 dijela (ili koristite mini piškote koje su idealne za ove verzije iz čaše). Vrlo kratko (par sekundi) ih uronite u mješavinu soka i likera.
  7. Na dno čaše stavite par komada piškota, preko njih red šumskog voća pa kremu s mascarponeom. Zatim ponovite piškote, šumsko voće, krema...
  8. Na kraju još ukrasite s malo voća i piškotom. I opet onaj najgori dio - u frižider s tim da se ohladi i da se sastojci fino požmu...
Bilješke

Umjesto u čašama, ovaj desert možete prirediti i u velikoj posudi - samo tada ne morate rezati piškote već koristite cijele. Sve ostalo je identično.