Evo, nakon nekoliko pripremljenih verzija ovog Amerima (ali i ostatku svijeta) dragog jela, i nakon što sam pronašao kombinaciju koja mi najviše odgovara, došao je red da se natipka i recept. Kod vučene svinjetine bitno je obratiti pažnju na nekoliko stvari pa vam ih navodim u nastavku

Meso ne smije biti prekrto (meni se lopatica najbolja pokazala, ali i vratina će ispasti skroz u redu). Neka bude u komadu i nema veze ako nije iskošteno, to će dati još bolji šmek, a kasnije će ionako sve ispasti s kosti. Temperatura mora biti niska (140 stupnjeva), a period pečenja traje minimalno 5-6 sati. Ne pokušavajte to ubrzati, ma koliko god vas mirisi iz pećnice mamili. Najbolje je pripremiti sve navečer prije spavanja i staviti da pećnica obavi svoj posao dok spavate 🙂

pulled pork

Imate dvije marinade – suhu (kojom se obloži svinjetina) i vlažnu koja daje sočnost i dodatni okus. Tu se možete igrati i staviti ono što vam najviše odgovara – ovo u receptu je samo moj prijedlog. Ono što ipak treba paziti je da na oko 1 kg mesa dođe otprilike 1 litra tekućine koja je u pravilu 50% mesni temeljac, a 50% neka druga tekućina – vino, pivo, razrijeđeni koncentrat rajčice, jabukovača… E da, i povrće… Neki ga smatraju nevažnim, ali meni on da dodatni okus umaku. Na kraju priče umak reducirate pa će okusi biti još intenzivniji, zato stavite ono što volite 🙂

I na kraju serviranje – napravite sendviče, tortille, punite peciva u azijskom stilu pa ih kuhajte na pari ili vučeno meso samo poslužite uz pire krumpir i neku salatu – vaš izbor

pulled pork


Vučena svinjetina (pulled pork)
Priprema
30 mins
Kuhanje
6 hrs
Spremno za
7 hrs
 

Američki klasik u mojoj verziji...

Slijed: Glavna jela
Kuhinja: Američka
Autor: daliborce
Sastojci
  • Otprilike 1 kg svinjetine lopatica, vratina
Suha marinada:
  • 1 žličica sjemenki gorušice
  • 1 žličica sjemenki korijandera
  • 1 žličica sjemenki komorača
  • 3 žličice crvene paprike idealno ako imate dimljenu
  • 1 žličica soli idealno ako imate dimljenu
  • malo papra
  • 2-3 žlice smeđeg šećera
Vlažna marinada (umak):
  • 5 dcl jabukovače
  • 5 dcl mesnog temeljca
  • 2 luka
  • 1 mrkva
  • 1 stabljika lisnatog celera
Postupak
  1. Pomiješajte sve sastojke za suhu marinadu i usitnite u mužaru. Dobro utrljajte po cijeloj površini mesa.
  2. Na dno posude za pečenje krupno narežite povrće. Na njega položite začinjeno meso. Oko mesa ulijte jabukovaču i mesni temeljac. Pokrijte aluminijskom folijom i poklopite (ako nemate poklopac koristite dvostruki sloj folije i dobro zatvorite posudu da sva para ostane u posudi tijekom pečenja).
  3. Stavite u pećnicu na 140 stupnjeva i zaboravite na meso slijedećih 5-6 sati (minimalno).
  4. Kad je meso gotovo izvadite ga iz posude i rastrgajte vilicama. Umak stavite na vatru i reducirajte do željene gustoće. Začinite ga još po želji.
  5. Prije posluživanja na tavici ugrijte raskomadanu svinjetinu s umakom.