slasticaska krema
Slastičarska krema
Priprema
5 mins
Kuhanje
20 mins
Spremno za
1 hr
 

Osnovna krema okusa vanilije, pogodna za razne tipove slastica...

Slijed: Desert, Osnove
Kuhinja: Ostalo
Autor: daliborce
Sastojci
  • 5 dcl mlijeka
  • 1 mahuna vanilije (ili ekstrakt, vanilin šećer)
  • 100 gr šećera
  • 4 žumanjka
  • 20 gr gustina (škrobnog brašna)
  • 30 gr glatkog brašna
Opcionalno;
  • 40 gr maslaca (sobne temperature)
Postupak
  1. Izmutite žumanjke, šećer i vaniliju (ako koristite vanilin šećer ili ekstrakt). Dodajte brašno, gustin i par žlica hladnog mlijeka pa sve dobro izmutite da nema grudica.

  2. Ako koristite mahunu vanilije, razrežite ju po dužini pa sastružite sjemenke koje zajedno s mahunom dodajte ostatku mlijeka. Zagrijavajte ga do vrenja.

  3. Kad mlijeko zakipi, dodajte ga u smjesu s jajima, dobro miješajući cijelo vrijeme da se smjesa temperira. Zatim sve zajedno vratite na vatru i kuhajte nekoliko minuta dok ne dobijete teksturu pudinga.

  4. Maknite s vatre i prebacite u drugu posudu. Priljubite plastičnu foliju uz samu kremu da se ne stvara korica pa ohladite na sobnu temperaturu.

  5. Ukoliko dodajete i maslac (što nije nužno), pazite da je krema mlaka, nikako vruća, te da je maslac omekšao.