coko malina torta
Čoko-malina torta
Priprema
1 hr
Kuhanje
30 mins
Spremno za
6 hrs
 

Bogatstvo čokolade i kiselkastost malina... 

Slijed: Desert
Kuhinja: Ostalo
Porcija: 20 porcija
Autor: daliborce
Sastojci
Kakao biskvit:
  • 235 gr glatkog brašna
  • 90 gr kakaa
  • 1 žličica praška za pecivo
  • 2 žličice sode bikarbone
  • 400 gr šećera
  • 1 žličica soli
  • 2,4 dcl mlaćenice (buttermilk)
  • 1,2 dcl ulja
  • 2 jaja
  • 2 žličice vanilije
  • 1,8 dcl kipuće vode
Zamjena za mlaćenicu:
  • 2,4 dcl mlijeka
  • 1 žlica limunovog soka
Preljev od malina:
  • 350 gr malina (može i smrznutih)
  • 1,5 žlica gustina
  • 2 žlice limunovog soka
  • 60 gr šećera
Čokoladna mascarpone krema:
  • 100 gr tamne čokolade
  • 3 dcl vrhnja za šlag
  • 250 gr mascarponea
  • 100 gr šećera u prahu
  • 2 žličice vanilije
Ganache:
  • 200 gr tamne čokolade
  • 2 dcl vrhnja za šlag
I još:
  • svježe jagode za ukrašavanje
  • opcionalno maline u prahu za posipanje
Postupak
Kakao biskvit:
  1. Pećnicu stavite zagrijavati na 175 stupnjeva. Pripremite dva kalupa veličine 24 cm na način da ih premažete maslacem, na dno stavite pek papir, a rubove lagano pobrašnite. 

  2. Ako nemate mlaćenicu, napravite zamjenu na način da u mlijeko dodate limunov sok, pomiješate i ostavite nekoliko minuta da odstoji.

  3. Brašno i kakao prvo prosijte kako bi se riješili grudica pa im dodajte ostale suhe sastojke - prašak za pecivo, sodu bikarbonu, šećer i sol. Sve pomiješajte.

  4. U drugoj posudi pjenjačom pomiješajte mlaćenicu (ili pripremljenu zamjenu), ulje, jaja i vaniliju. Kad se smjesa ujednačila dodajte suhe sastojke i miješajte špatulom tek toliko da se sve sjedini. Važno je da ne pretjerate s miješanjem ili još gore da ne koristite mikser.

  5. Na kraju dodajte kipuću vodu i još jednom pomiješajte. Ravnomjerno prelijte smjesu u dva pripremljena kalupa i pecite na 175 stupnjeva 30 minuta (probajte čačkalicom da provjerite je li pečeno). Ako vam u pećnicu ne stanu istovremeno dva kalupa na istoj (srednjoj) razini, rađe ih pecite odvojeno nego da budu na različitim razinama, jer neće dobro ispasti.

  6. Tijekom pečenja biskvit će nabubriti po sredini, ali će se tijekom hlađenja malo spustiti - to je normalno. Kad su biskviti pečeni ostavite ih 10-ak minuta da se hlade u kalupu, a zatim ih izvadite i ostavite da se u potpunosti ohlade.

  7. Ohlađene biskvite prerežite svaki na dva dijela (da dobijete četiri).

Preljev od malina:
  1. Malinama dodajte malo limunovog soka i ubacite u blender pa ih dobro usitnite. Ako koristite smrznute, prvo ih treba otopiti. Blendane maline možete (ali i ne morate) provući kroz sito kako bi se riješili viška onih sitnih sjemenki.

  2. Zatim im dodajte gustin i šećer, dobpro pomiješajte da se gustin ravnomjerno rasporedi pa stavite kuhati na srednju vatru stalno miješajući. Kad smjesa zakipi, smanjite vatru pa kuhajte narednih nekoliko minuta da se zgusne.

  3. Gotov preljev pustite da se ohladi na sobnoj temperaturi pa ga prebacite u frižider do upotrebe.

Čokoladna mascarpone krema:
  1. Iako ganache kojim premazujemo tortu na red dolazi kasnije, jedan dio ganacha treba pripremiti i kao dodatak kremi. Čokoladu sitno nasjeckajte, a 1 dcl vrhnja za šlag stavite zagrijavati na laganu vatru. Mora biti vruće, ali ne smije zakipiti.

  2. Vrućim vrhnjem prelijte čokoladu, ostavite tako par minuta pa krenite miješati dok se sva čokolada ne otopi i sjedini s vrhnjem. Ostavite da se ohladi.

  3. Mascarponeu dodajte ostatak vrhnja za šlag (2 dcl), šećer u prahu i vaniliju pa miksajte tek toliko dok se sastojci ne spoje. Zatim dodajte ohlađeni ganache i miksajte još malo da se sve sjedini. Pripremljenu kremu stavite nakratko u frižider da se stisne.

Slaganje torte:
  1. Na podlogu stavite prvi sloj biskvita pa ga premažite preljevom od malina (3-4 žlice). Na to ide sloj kreme (1/3 ukupne kreme). S obzirom da je preljev mekani, uobičajeno "razmazivanje" kreme dovest će do toga da vam se sve pomiješa pa si rađe pomozite tako da vrećicom za ukrašavanje napravite krugove preko malina. 

  2. Na to ide drugi sloj biskvita pa opet maline i druga trećina kreme. Pogađate, slijedi i treći sloj biskvita, maline i zadnja trećina kreme. Na kraju stavite i četvrti sloj biskvita pa tortu stavite u frižider na minimalno sat vremena da se krema stisne.

Ganache:
  1. Zagrijte 2 dcl vrhnja da bude vruće, ali da ne kipi (znam da sad to već znate, ali rađe još jednom pišem). Prelijte ga preko sjeckane čokolade, ostavite nekoliko minuta da tako stoji pa miješajte dok se čokolada ne sjedini s vrhnjem. Ostavite da dođe na sobnu temperaturu.

Ukrašavanje:
  1. Izvadite tortu iz frižidera pa ju premažite ganachom (ostavite otprilike četvrtinu da imate za ukrašavanje). Stavite u frižider da se malo stisne.

  2. Ostatak ganacha prebacite u vrećicu za ukrašavanje pa njime ukrasite rub torte, a u sredinu složite svježe maline. Ja sam još malo posipao malinama u prahu, ali to je zbilja samo opcionalno.

Bilješke

Ove su mjere dovoljne za kalup do 24 cm