Ragu alla Bolognese
Ragu alla Bolognese
Priprema
10 mins
Kuhanje
3 hrs
Spremno za
3 hrs 10 mins
 

Jedno od najpoznatijih talijanskih (iako je bolje reći svjetskih) jela

Slijed: Glavna jela
Kuhinja: Talijanska
Porcija: 4 porcije
Autor: daliborce
Sastojci
  • malo maslinovog ulja
  • 40 gr maslaca
  • 50 gr pancete
  • 200 gr mljevene junetine
  • 200 gr mljevene svinjetine
  • 1 luk
  • 1 mrkva
  • 1 stabljika celera
  • 2 žlice koncentrata rajčice
  • 5 dcl goveđeg temeljca
  • 1 dcl crnog vina
  • sol papar
  • 0,5 dcl mlijeka
  • 400 gr tjestenine
  • malo parmezana
Postupak
  1. Na malo maslinovog ulja i maslacu popržite pancetu, pa stavite sjeckano povrće na cca 10 minuta. Dodajte meso i pržite ga još 10-ak minuta (dok meso ne bude smeđe, a tekućina ispari).
  2. Podlijte crnim vinom, pa nakon par minuta kad ispari dodajte pire rajčice pomiješan s nešto više od pola temeljca. Posoliti i popapriti po želji i kuhati oko 2, 2 i pol sata na laganoj vatri. Povremeno pomiješajte i po potrebi dodajte još temeljca.
  3. Pred kraj kuhanja dodajte mlijeko i sve dobro pomiješajte.
  4. U međuvremenu skuhajte tjesteninu prema uputama na pakiranju. Ocijedite i pomiješajte s umakom. Po vrhu stavite malo parmezana.
Bilješke

Ukoliko pripremate ragu unaprijed pa ga namjeravati držati u frižideru ili škrinji, nemojte stavljati mlijeko odmah, već ga dodajte kad ćete zagrijavati bolognese prije serviranja.