Risalamande
Risalamande – danski božićni puding
Priprema
15 mins
Kuhanje
35 mins
Spremno za
2 hrs
 

Danski božićni puding s rižom i bademima...

Slijed: Desert
Kuhinja: Danska
Porcija: 4 porcije
Autor: daliborce
Sastojci
Puding od riže:
  • 1 dcl kipuće vode
  • 220 gr riže okruglog zrna (za domaća jela, originario)
  • 1 l mlijeka
  • 1 žlica ekstrakta vanilije ili vanilin šećer
Za Risalamande:
  • 150 gr blanširanih sjeckanih badema
  • 2 žlice šećera u prahu
  • 0,5 dcl vrhnja za šlag
Za preljev:
  • 2 dcl kompota od višanja
  • 1 žlica gustina
Postupak
Puding od riže:
  1. 1 dcl vode stavite u posudu za kuhanje pa zagrijte dok ne zakipi. U kipuću vodu stavite rižu i miješajući kuhajte 2-3 minute. Na taj način ćete spriječiti da se riža prejako ne lijepi kasnije.

  2. Dodajte mlijeko i vaniliju. Kad zakipi, smanjite vatru na najmanje i kuhajte cca 30 minuta. Svako malo pomiješajte jer se riža jako voli zalijepiti za dno posude.

  3. Nakon pola sata kuhanja, ohladite puding u potpunosti.

Za Risalamande:
  1. Istucite vrhnje u šlag.

  2. Pomiješajte puding od riže sa sjeckanim bademima i šećerom u prahu. Dodajte i šlag pa sve izmiješajte.

  3. Sve prelijte preljevom kojeg ste napravili tako da kompot od višanja zagrijete do vrenja, dodate gustin pomiješan sa 1-2 žlice hladne vode da nema grudica pa miješajući sve zajedno kuhate par minuta dok se ne zgusne.