irski gulas s guinnessom
Irski gulaš s Guinnessom
Priprema
15 mins
Kuhanje
3 hrs
Spremno za
3 hrs 15 mins
 

Fini gulaš obogaćen tamnim pivom

Slijed: Glavna jela
Kuhinja: Irska
Porcija: 4
Autor: daliborce
Sastojci
  • 500 gr junetine
  • 1 luk
  • 2 mrkve
  • 2 stabljike celera
  • 1 češanj češnjaka
  • 500 gr krumpira
  • 1 žlica glatkog brašna
  • 3 dcl Guinnessa
  • 1 žlica koncentrata rajčice
  • 5 dcl goveđeg temeljca
  • 2 lovorova lista
  • sol, papar
  • malo ulja
Postupak
  1. Luk i celer sitno nasjeckajte, mrkvu narežite na kružiće, a krumpir komade veličine zalogaja (cca 2 cm).

  2. Meso narežite na kockice pa dobro posolite i popaprite. Popržite ga na vrućem ulju nekoliko minuta.

  3. Zatim dodajte luk, mrkvu i celer. Smanjite vatru i dinstajte još nekoliko minuta. Na kraju dodajte protisnuti češnjak i krumpir.
  4. Sve posipajte s brašnom, pomiješajte pa nakon 2-3 minute zalijte pivom. Miješajući kuhajte par minuta na srednjoj vatri.
  5. Dodajte koncentrat rajčice, temeljac i lovorove listove. Kad sve zakipi, smanjite vatru, poklopite i kuhajte 2-2,5 sata povremeno miješajući. Ako vam slučajno ispari previše tekućine, podlijte s malo vode.
  6. Poslužite toplo s nekom osvježavajućom salatom.