damini poljupci baci di dama
Damini poljupci (baci di dama)
Priprema
30 mins
Kuhanje
15 mins
Spremno za
3 hrs
 

Talijanski keksići s lješnjacima

Slijed: Desert
Kuhinja: Talijanska
Tagovi: Advent, Božić, keksi, lješnjaci
Porcija: 20 keksića
Autor: daliborce
Sastojci
  • 150 gr lješnjaka
  • 150 gr šećera
  • 150 gr glatkog brašna
  • 150 gr maslaca (hladnog)
  • prstohvat soli
  • 1 žličica arome vanilije
  • 150 gr tamne čokolade
Postupak
  1. Prvo pripremite lješnjake - rasporedite ih na lim za pečenje i stavite u zagrijanu pećnicu na 180 stupnjeva oko 10 minuta. Izvadite ih van, prebacite na kuhinjsku krpu, zamotajte i dobro protrljajte kako biste se riješili većine ljuskica. Ostavite da se malo ohlade pa sameljite.
  2. Pomiješajte mljevene lješnjake sa šećerom, brašnom i malo soli. Zatim dodajte kockice hladnog maslaca pa utrljajte u praškastu mješavinu (kao kad radite prhko tijesto).
  3. Dodajte i malo vanilije pa sve povežite u tijesto (nemojte ga premijesiti kao jer će tada keksi biti tvrđi).
  4. Od tijesta formirajte kuglice promjera 1,5-2 cm i slažite ih na neki pladanj pa stavite u frižider na otprilike sat vremena. Dobit ćete 30-40 kuglica (za 15-20 poljubaca).
  5. Ohlađene kuglice slažite na lim za pečenje prekriven pek papirom (ostavite 2-3 cm između kuglica) i pecite na 160 stupnjeva 15-ak minuta (ovisno o veličini možda do 18).
  6. Stavite ih da se hlade.
  7. Tamnu čokoladu otopite na pari ili u mikrovalnoj pećnici pa ostavite da se malo hladi. Povremeno ju pomiješajte. Trebate dobiti teksturu koja neće biti pretekuća već maziva.
  8. Spajajte po dva keksića tankim slojem čokolade.