pesto genovese
Pesto Genovese
Priprema
10 mins
Spremno za
10 mins
 

jedan od najpoznatijih talijanskih pesta

Slijed: Umaci i namazi
Kuhinja: Talijanska
Tagovi: bosiljak, pesto
Autor: daliborce
Sastojci
  • 50 gr svježih listova bosiljka (oko 60-ak listova)
  • 1 prstohvat soli
  • 1-2 češnja češnjaka
  • 20 gr pinjola
  • 1 dcl maslinovog ulja
  • 100 gr ribanog tvrdog sira (Parmigiano Reggiano, Grana Padano, Pecorino)
Postupak
  1. Ubacite u sjeckalicu bosiljak, sol, češnjak, pinjole i otprilike pola ulja. Dobro usitnite.
  2. Na kraju dodajte i ribani sir i samo još kratko pomiješajte.
  3. Po potrebi dodajte još maslinovog ulja i soli (ako treba).
Bilješke

Pripremljeni pesto možete nekoliko dana čuvati u hermetički zatvorenoj posudi u frižideru ili ga možete zamrznuti. Prije upotrebe ga samo odmrznite na sobnoj temperaturi.